Tirsdag sendte EU-presidenten ut et brev til de 27 stats- og regjeringssjefene som nå skal samles til et uformelt toppmøte i Bratislava for å diskutere veien videre når britene går ut av EU.

Der tegner Tusk et dystert bilde av situasjonen i Europa etter brexit.

«Det vil være en skjebnesvanger feil å anta at det negative resultatet i folkeavstemningen i Storbritannia representerer noe spesifikt britisk», advarer han.

Ifølge Tusk fins det millioner i Europa som stiller seg de samme spørsmålene som britene. «Folk i Europa ønsker svar på om de politiske elitene er i stand til å gjenvinne kontrollen over begivenheter og prosesser som overvelder og forvirrer dem og noen ganger gjør dem livredde», skriver han.

Det var flyktningkrisen i fjor som ble «vippepunktet», konstaterer han.

«Fjorårets kaos på grensene våre, nye bilder hver eneste dag av hundretusener av mennesker som beveget seg over vårt kontinent uten noen som helst kontroll, gjorde at mange europeere følte seg truet», skriver Tusk.

Han fastslår at den aller viktigste oppgaven nå blir å sikre EUs yttergrenser, slik at situasjonen ikke gjentar seg igjen.

Følg markedene med DN Investor

Hør: DNs podcast «Finansredaksjonen» går i dybden på boligmarkedet, der det kun er spekulantene som vinner. Når inntreffer boligmarkedets «Minsky moment»?

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Er den fremdeles verdens beste bil?
Vi har kjørt andre generasjon Porsche Panamera.
01:29
Publisert:

Høstens navn
Møt Norges nye kulturtalenter.
04:06
Publisert: