– Hillary Clinton og hennes 2008-kampanje startet denne fødestedskontroversen. Jeg har nå avsluttet den. President Barack Obama ble født i USA. Punktum, sa Trump i Washington fredag.

Trump har aldri sagt med rene ord at Obama ikke ble født i USA, men han har blitt beskyldt for å ha nøret opp under denne påstanden. Presidentkandidaten regnes en sentral figur i den såkalte birther-bevegelsen som har fremmet en rekke konspirasjonsteorier om saken.

Det hvite hus la i april 2011 frem Obamas fødselsattest som viser at han er født i Honolulu på Hawaii i 1961.

Muslim-påstand

2008-kampanjen Trump viser til, dreier seg om at Hillary Clinton da sa at hun trodde på Barack Obama når han sa at han ikke var muslim. Clinton stilte ingen spørsmål ved hvor Obama var født, men det begynte mange andre å gjøre i kjølvannet av muslim-påstanden.

Trump uttalte selv at dersom Obama ble født i Kenya, har Obama gjennomført den største politiske bløffen i historien.

Kun «naturlig fødte borgere» kan bli president. Begrepet er ikke definert, men det er allment akseptert at den som er født i USA, oppfyller kravet.

Krever unnskyldning

Timer før Trump forsøkte å legge saken død fredag, uttalte Clinton at Trump skylder både Obama og det amerikanske folket en unnskyldning.

– Trumps kampanje var basert på denne skandaløse løgnen og det gjøres ingenting for å fjerne den. Trump skor seg på de verste impulsene, sneversyntheten og fordommene som ligger under overflaten i vårt land, sa Clinton.

Også Obama kommenterte fødselssaken før Trump kom med sin uttalelse. Obama sa han tror folk flest vet at han ble født i USA. Obama håper resten av valgkampen nå vil rette fokus mot «mer alvorlige saker».

Det ønsker Trump også. Etter å ha forsøkt å satt punktum for fødselsdebatten, tok Trump til orde for å rette fokus mot å bygge USA stort og mektig igjen.

En kort forklaring på hvordan valget i USA foregår
Bli klok på det amerikanske valgsystemet her.
01:24
Publisert:
 

Følg markedene med DN Investor

Hør DNs podcast «Finansredaksjonen» om septemberskrekken: Sjefstrateg Peter Hermanrud i Swedbank forklarer hvorfor aksjemarkedet gjør det så dårlig i september.

Anbefalt av DNtv:

Treningsgründernes suksessoppskrift: Slik trenes hele kroppen i løpet av én uke
Daglig leder Linn Herland ved Barry's Bootcamp i Bergen viser fem favorittøvelser som kombinerer flere ulike muskelgrupper.
03:40
Publisert:

Første elektriske lastebil på norske veier
Erna Solberg prøvekjører den nye elektriske lastebilen til dagligvaregrossisten ASKO. - Bare glad jeg slipper å rygg, sier statsministeren. Lastebilen har en nyttelast på 18 tonn, og en rekkevidde på ca 20 mil.
01:22
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.