John McAfee ble søkkrik da han i 1994 solgte antivirusselskapet han hadde grunnlagt, og som i tillegg bar hans navn, og som ble ensbetydende med virusbekjempelse innen databransjen.

Da McAfee ble solgt til it-giganten Intel i 2010 gikk han i strupen på selskapet og påsto hans navn ble misbrukt.

McAfee var derfor fornøyd da Intel i 2014 døpte selskapet om til Intel Security. Men Intel beholdt rettighetene til selskapsnavnet McAfee.

Krever navnet tilbake

Nå saksøker han Intel og krever selskapsnavnet tilbake. McAfee er tilbake som virusforkjemper i det lille it-selskapet D-Vasive, som tidligere i år ble kjøpt opp av et annet lite it-selskap MGT, som blant annet driver med onlinespill og mobilspill. Selskapet har store planer om oppkjøp og å satse tungt på den virtuelle valutaen bitcoin.

MGT er i ferd med å endre navn til John McAfee Global Technologies, og aksjekursen i selskapet er ifølge CNN Money opp 1350 prosent så langt i år.

Men nylig ble det kjent at Intel selger brorparten av Intel Security til det private oppkjøpsfondet TPG, som vil endre navnet tilbake til McAfee. Dermed var bråket i gang. 

«Det er hensynsløst at etter å ha svertet mitt omdømme med det jeg mener er substandard løsninger for å adressere cybersikkerhet med dagens trusler, så vil Intel nå hindre meg fra å tjene et utkomme ved å bruke mitt eget navn. Samt å selge mitt navn, som de ikke eier», skrev McAfee i en pressemelding tidligere denne måneden.

Navnekrangelen, og utsiktene til en langvarig rettsstrid, har sendt aksjekursen i MGT skarpt ned den siste uken.

Motvillig filmstjerne

McAfee har også pusset advokatene på kabel-tv-selskapet Showtime, som eies av medieselskapet CBS. Showtime er i ferd med å lage en såkalt «påstått dokumentar» - «purported documentary» - om McAfee kalt «Gringo: The Dangerous Life of John McAfee».

McAfee og MGT hevder dokumentaren er «målrettet misvisende» og vurderer juridiske skritt mot både Showtime og produsenten Jeff Wise.

Traileren til filmen kommer alt neste uke, og handlingen konsentreres til McAfees ville år i det lille karibiske landet Belize i Mellom-Amerika.

Turbulent liv

McAfee er en av dinosaurene i amerikansk databransje, en enfant terrible, kjent og beryktet for sine drøye utspill og utsvevende livsstil.

Han studerte romfartsteknologi hos Nasas Goddard Institute for Space Studies i New York på slutten av 1960-tallet og jobbet på 70-tallet som programmerer og datakonsulent i en rekke selskaper. På 80-tallet tok han jobb i luftfartsselskapet Lockheed i California.

Etter at han sluttet i selskapet han grunnla, gikk det nedoverbakke med McAfee. Han engasjerte seg i en serie it-prosjekter og selskaper. Enkelte suksessfulle, som selskapet Tribal Voice som på slutten av 90-tallet lanserte PowWow, et av verdens første chatteprogrammer. Andre ikke fullt så fremgangsrike.

John McAfee hadde uansett vunnet en udødelig status som ekte dataguru.

Beslagla våpen og narkotika

Om McAfee var eksentrisk i utgangspunktet, har det de siste årene tatt skikkelig av. Han har blant annet hevdet at han selv er det mest populære angrepsmålet for alle datahackere i verden.

Frem til 2012 oppholdt McAfee seg for det meste i Belize, der han blant annet dyrket en stadig større interesse for våpen, beskyttet av en liten hær væpnede sikkerhetsfolk og hunder. Under en razzia i et av McAfees hus og beslagla politiet i Belize både ulovlige våpen og noe narkotika, uten at noen ble tiltalt.

Den nå 70-årige dataguruen dyrket også åpent sin interesse for unge kvinner. I 2012 flyktet han til Guatemala sammen med sin 20-årige venninne, etter at han ble innkalt til avhør i forbindelse med at hans nabo i Belize ble funnet skutt.

Pågrepet

Han ble snart pågrepet i Guatemala for ulovlig grensepassering og utlevert til hjemlandet USA, uten at myndighetene i Belize gikk videre med saken. Arrestasjonen i Guatemala var nyheter verden over, og oppmerksomheten ble ikke mindre av at McAfee simulerte et hjerteinfarkt mens han satt i arresten.

Hjemme igjen i USA har McAfee vært involvert i flere oppstartsselskaper innen it-bransjen. Han kastet seg også inn i politikken som presidentkandidat for Libertarian Party, men ble slått i nominasjonskampen av Gary Johnson.

Avisen the New York Times har skrevet at McAfee på det meste var god for 100 millioner dollar, men at formuen etter finanskrisen hadde krympet til rundt fire millioner dollar.

 

Les også:

– Jeg ansatte Einar fordi han var kjapp i toppetasjen magasinetPlus (DN+)

Full familiekrangel om sportsbutikk dnPlus (DN+)

 

 

Hør DN-podcast om septemberskrekken: Sjefstrateg Peter Hermanrud i Swedbank forklarer hvorfor aksjemarkedet gjør det så dårlig i september.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt fra DNtv:

Her er den første iphonen uten plugg
Da Apple viste fram iPhone 7 onsdag kveld, skjedde det som har vært diskutert og fryktet blant enkelte i forkant. Selskapet har nemlig bestemt seg for å fjerne muligheten for å koble til hodetelefoner via minijack på den neste iPhonen.
01:29
Publisert:
 

- Tenk deg om før du låner til pipa
DNs Bård Bjerkholt kommenterer boligprisene.
03:31
Publisert: