Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Resepsjonen i Falcons lokaler i Singapore tirsdag. Foto: Edgar Su / REUTERS / NTB SCANPIX
Resepsjonen i Falcons lokaler i Singapore tirsdag. Foto: Edgar Su / REUTERS / NTB SCANPIX les mer

Asia i dag

Mister banklisens etter skandale

For andre gang siden 1980-tallet har Singapore inndratt en banklisens. Falcon Bank skal ha tilrettelagt for hvitvasking av over 20 milliarder kroner. Pengene skal blant annet ha endt opp i filmen «Wolf of Wall Street».

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Flere titall milliarder kroner har forsvunnet fra 1 Malaysia Devolopment Bhd (1MDB). Investeringsselskapet ble opprettet for å forvalte og investere i solide vekstselskaper etter finanskrisen. Pengene endte opp i luksuseiendommer og Hollywood-filmer.

Hvitvasking

Sentrale politikere, blant annet den malaysiske statsministeren og familiemedlemmer, er involvert. I Malaysia har etterforskningen for lengst stoppet opp og ingen er mistenkt for å ha gjort noe ulovlig.

Etterforskningen har fortsatt i Singapore, Sveits, USA og andre land hvor store pengebeløp ble overført til og fra Malaysia. Singapore ønsker ikke å fremstå som et fristed for hvitvasking av penger og har fulgt pengetransaksjonene.

På tirsdag fikk Falcon Private Bank inndratt banklisensen i Singapore. Den lokale bankdirektøren er arrestert.

«Falcon Bank har vist en vedvarende og alvorlig manglende forståelse av hvitvaskingslovene i Singapore, og hvilke krav og forventninger som pålegges en bank som har lisens», skriver den singaporske sentralbanken Monetary Authority of Singapore (MAS).

I mai i år fikk den sveitsiske banken BSI Banks inndratt banklisensen – også på grunn av sin rolle i 1MDB-skandalen. Dette var første gang siden 1984 at Singapore hadde inndratt en banklisens.

– Dette er det verste tilfellet av mangel på kontrollrutiner og grov tjenesteforsømmelse vi har sett i Singapores finanssektor. Det er en viktig påminnelse til alle finansinstitusjoner om å ta hvitvasking av penger på alvor, sa direktør Ravi Menon i MAS.

Kritiserer bankledelse

Singapore har hatt flere finansskandaler. På midten av 1990-tallet klarte valutatraderen Nick Leeson å velte Barings Bank – Storbritannias eldste forretningsbank – etter å ha tapt 827 millioner pund (vel ti milliarder kroner med dagens kurs).

1MDB-skandalen alvorligere enn Barings-kollapsen, ifølge MAS, som har overoppsynet med det som er et av verdens største finanssentre. Ifølge en rapport fra banken har ansatte i de to bankene «fordreid sannheten» i avhør og gitt feilinformasjon.

Ravi Menon, som er Singapore sentralbanksjef, har kritisert ledelsen i mange banker for ikke å ha gjort nok for å stoppe hvitvaskingen. På mandag fikk de singaporske storbankene DBS og UBS bøter på seks millioner kroner for brudd på hvitvaskingsreglene.

Ledelsen i bankene, som har den singaporske staten som største eier, gikk fri.

- Ledelsen må gi signaler fra toppen. Det må ikke være slik at resultater er viktigere enn å oppføre seg riktig, sa Menon på tirsdag.

«Wolf of Wall Street»

Det sveitsiske finanstilsynet (Financial Market Supervisory Authority) har også startet etterforskning av Falcon Private Bank, som har betydelig aktivitet i Sveits.

Banken er eid av International Petroleum Investment Company, som er det statlige investeringsselskapet i Abu Dhabi – et av verdens største oljefond.

Ifølge en rapport fra det sveitsiske finanstilsynet mottok Falcon Bank i Singapore 3,8 milliarder dollar fra det malaysiske investeringsselskapet. Pengene ble nesten umiddelbart sendt til andre deler av verden, blant annet til skatteparadiser.

Etterforskningen i Singapore ble startet etter avsløring i malaysiske blogger, aviser og lekkasjer rundt pengeoverføringer til og fra det malaysiske investeringsselskapet 1MDB. Den malaysiske statsministeren sparket riksadvokaten som startet etterforskning.

Wall Street Journal har ledet lekkasjene. Avisen skrev ifjor sommer at nesten 700 millioner dollar (seks milliarder kroner) fant veien fra investeringsselskapet til statsminister Najib Razaks private bankkonto før det skulle avholdes valg. Dette avviste Najib lenge.

Da det kom kontoutskrifter som viste saldoen på kontoen hans, endret han forklaring og sa at pengene kom fra den saudiarabiske kongefamilien.

Statsministerens stesønn har kjøpt luksuseiendommer for over 750 millioner kroner i London, New York og Los Angeles. Han finansierte også filmen «Wolf of Wall Street». Pengene skal ifølge Wall Street Journal ha kommet fra 1MDB.

Markedene

Det er blandet utvikling ved de asiatiske aksjemarkedene på tirsdag formiddag. Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen har steget siden handelen åpnet, men i Hong Kong, Seoul og Taipei har nøkkelindeksene falt med rundt en prosent.

Samsung har stanset produksjonen av smarttelefonserien Galaxy Note 7 etter nye tilfeller av eksplosjoner og branner på grunn av produksjonsfeil. Aksjekursen har falt med over syv prosent. Dette tilsvarer aksjeverdier på 144 milliarder kroner i dag.

Den japanske airbagprodusenten Takata, som har vært involvert i en skandaler over flere år med airbager som har eksplodert ved mindre uhell og forårsaket minst 15 dødsfall, vurderer å slå seg selv konkurs, ifølge Nihon Keizai Shimbun. Aksjekursen har falt med åtte prosent.

Følg markedene med DN Investor

Hør podkast spesial: Vi gir deg hovedtrekkene, vinnerne og tapere, reaksjoner og stridstemaene i budsjettforhandlingene.

 

Hør DN-podcast om granskningsindustrien: Slik granskes de store norske selskapene. En av landets mest erfarne granskere Jan Fougner forteller.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss en mail på mre@dn.no.

Anbefalt av DNtv:

 

 

Utenriks Singapore Asia i dag
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.