Brasils tidligere president Luiz Inacio Lula da Silva er på ny siktet for korrupsjon, denne gangen i landets statlige utviklingsbank.

Påtalemyndigheten skriver i en pressemelding at Lula skal ha påvirket utviklingsbanken BNDES til å gi økonomisk støtte til et firma eid av nevøen til hans avdøde kone. Ti andre personer er også siktet i saken.

Lula etterforskes også for å være medlem i et kriminelt nettverk som står bak «masseplyndring» av det statlige oljeselskapet Petrobras. Dommer Teori Zavascki godkjente torsdag forrige uke etterforskningen av Lula, som allerede er tiltalt for konkrete tilfeller av korrupsjon i Petrobras-saken.

– Politiske motiver

Lula var president gjennom store deler av tiden da Petrobras-saken skal ha pågått. Han har gjentatte ganger bedyret sin uskyld og sagt at det ligger politiske motiver bak saken mot ham.

Lulas advokat, Cristiano Zanin, holdt mandag en pressekonferanse der han sa at han ikke har fått tilgang til saken, og at hans klient umulig kan ha blandet seg inn i utviklingsbankens saker fordi den tar alle avgjørelser i et felles kollegium.

Vil fjerne dommer

Zanin mener at domstolene er dominert av personer som er motstandere av Lulas sosialistparti, og han vil forsøke å få fjernet dommeren Sergio Moro fra sakene som har med Lula å gjøre. Han mener sakene er et forsøk på å hindre at Lula igjen kan stille som presidentkandidat.

– Det er et ønske om å holde Lula borte fra presidentvalget i 2018, sier han

Lulas håndplukkede etterfølger, Dilma Rousseff, måtte tidligere i høst gå av som president etter at det ble reist riksrettssak mot henne. Også hun anklages for å ha vært involvert i Petrobras-skandalen. Hun insisterer også på at saken mot henne ble reist for å fjerne henne fra makten. (©NTB)

Følg markedene med DN Investor

Hør podkast spesial: Vi gir deg hovedtrekkene, vinnerne og tapere, reaksjoner og stridstemaene i budsjettforhandlingene.

 

Hør DN-podcast om granskningsindustrien: Slik granskes de store norske selskapene. En av landets mest erfarne granskere Jan Fougner forteller.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss en mail på mre@dn.no.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Blir han USAs neste president? Her er Donald Trumps mest kontroversielle uttalelser.
Disse uttalelsene vil han bli husket for: Donald Trump om flyktninger, Mexico og Hillary Clinton
03:33
Publisert:
 

Ikke noe håndtrykk - mange beskyldninger
Slik var den andre presidentdebatten mellom Hillary Clinton og Donald Trump
02:50
Publisert: