Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Utenriksminister Børge Brende har tatt initiativ til det første handelstoppmøtet i Norge noensinne. Foto: Aleksander Nordahl
Utenriksminister Børge Brende har tatt initiativ til det første handelstoppmøtet i Norge noensinne. Foto: Aleksander Nordahl les mer

Politikk

Vil fikse verdenshandelen

Mens brexit og Donald Trump bidrar til en proteksjonistisk bølge, er utenriksminister Børge Brende vert for det første globale handelstoppmøtet i Norge noensinne.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Verdens Handelsorganisasjon (WTO)

Grunnlagt i 1995, som en forlengelse av Generalavtalen om tolltariffer og handel (GATT), som ble grunnlagt i 1948.

Skal fremme verdenshandelen gjennom å fjerne handelshindre og tilby regler og mekanismer for konfliktløsning.

Hovedkontor i Genève.

Ledes av generaldirektør Roberto Azevêdo fra Brasil.

164 medlemsland.

Har siden 2001 i Doha forhandlet uten suksess om en omfattende global handelsavtale, den såkalte Doha-runden.

Klarte i 2013 i Bali endelig å bli enig om en meget begrenset avtale.

Målet nå er en Doha-light-avtale på det kommende WTO-toppmøtet i Buenos Aires i 2017.

Ukens møte i Oslo skal legge en slagplan for å sikre enighet og en avtale i 2017.

Bekreftede deltakere på Oslo-møtet 21.-22. oktober:

Australia, Argentina, Benin, Brasil, Canada, Kina, Colombia, EU, India, Indonesia, Japan, Kenya, Sør-Korea, Lesotho, Mexico, Marokko, New Zealand, Pakistan, Russland, Rwanda, Singapore, Sør-Afrika, Sveits, USA WTO.

Kilde: Utenriksdepartementet

Vis mer
– Det er mye som står på spill, sier Brende.

Han har derfor invitert utenriksministre og handelsministre fra vel tyve land til toppmøte i Oslo for å berge i land en global handelsavtale i regi av Verdens handelsorganisasjon (WTO). Møtet, som finner sted på Voksenkollen utenfor Oslo sentrum fredag og lørdag, er det første i sitt slag i Norge, og representanter fra flere ledende land med USA, Kina, Russland, Japan og India kommer.

På 15. året

Brende beskriver møtet i Oslo som et rådslag for å legge en slagplan foran WTO-toppmøtet i Buenos Aires i Argentina til neste år. Håpet er å endelig konkludere den såkalte Doha-runden, forhandlingene om en global handelsavtale som har pågått helt siden 2001.

Deltar: Michael Froman. Foto: Enrique de la Osa/Reuters
På Bali i Indonesia i 2013 klarte WTO-landene å komme frem til en slags avtale, og selv om avtalen var meget amputert var det den første WTO-avtalen siden grunnleggingen av handelsorganisasjonen i 1995.

Deltar: Michael Froman. Foto: Enrique de la Osa/Reuters
De ambisiøse planene fra Doha i 2001 er lagt bort som urealistiske, og håpet er en mindre omfattende avtale i Argentina som endelig kan sette en sluttstrek for Doha-runden.

– Målet er å få på plass en Doha-light avtale i 2017. Jeg ser ikke noe annet alternativ, sier Brende.

Topplag til Oslo

Representanter for verdens tyngste økonomier kommer til Oslo, og deltagerlisten er fortsatt hemmelig. Men DN vet at USAs handelsrepresentant Michael Froman kommer, i likhet med Russlands minister for økonomisk utvikling, Aleksej Uljukajev. Kina sender en viseminister, mens Argentina, Sverige, Canada og Kenya kommer med utenriks- eller handelsministre. EU stiller med sin fremste handelsrepresentant, handelskommissær Cecilia Malmström, mens WTO kommer med toppsjefen, generaldirektør Roberto Azevêdo.

Deltar: Cecilia Malmström. Foto: Geert Vanden Wijngaer/AP Photo
– Vi samler 22–23 av de viktigste aktørene, sier Brende.

Han forteller at Oslo-møtet kom istand etter forrige ministerkonferanse i WTO i Nairobi i Kenya i desember ifjor.

Deltar: Roberto Azevêdo
– Jeg inviterte da til dette møtet, og det viste seg at interessen var stor, sier Brende.

Kamp mot proteksjonisme

Brende sier det nå er viktigere enn noensinne med en global handelsavtale som øker internasjonal handel, fjerner handelshindringer og å få på plass mekanismer for å løse handelsdisputter.

Han mener dette er særlig viktig nå som den globale økonomiske veksten er lav, og mange av verktøyene i form av finanspolitikk og rente er brukt opp. Brende fremholder at økt handel nå er omtrent det eneste som kan sikre vekst og fremgang.

En annen utfordring er det Brende beskriver som en proteksjonistisk bølge flere steder i verden. Representert blant annet ved brexit og Donald Trumps USA.

– Proteksjonisme er gal medisin som vil svekke pasienten ytterligere, sier Brende.

Han sier hovedutfordringene er de klassiske, blant annet på landbruk, fiske og industri. Samt at mange av landene som i 2001 var utviklingsland nå har rykket opp til å bli mellominntektsland, men vil behandles som utviklingsland med de mulige handelsprivilegiene det innebærer.

– Det er viktig å holde fast ved prinsippet om spesiell markedstilgang for de fattigste utviklingslandene, men da må det også kun gjelde disse landene, sier Brende.

 

Sjeldne gjester

Oslo: Norges forhold til Kina har vært på frysepunktet helt siden den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo fikk Nobels fredspris i 2010. Siden da har Kina ført en politisk boikott av Norge.

Denne ukens besøk av en kinesisk viseminister blir derfor det første siden fredsprisen. Utenriksdepartementet opplyser at sist besøk var i september 2010, like før kunngjøringen av fredsprisen, av Kinas daværende vise­handelsminister.

Men utenriksminister Børge Brende avviser at dette besøket vil ha noen betydning for det bilaterale forholdet mellom Kina og Norge.

– Nei, det er ikke på dagsordenen. Vi skal kun snakke om WTO, sier Brende.

Norges forhold til Russland er også vanskelig, spesielt etter at Norge fulgte EU og USA og innførte økonomiske sanksjoner mot Russland etter annekteringen av Krim våren 2014. Siden da har kun utenriksminister Sergej Lavrov besøkt Norge én gang, i oktober 2014 i forbindelse med 70-årsmarkeringen av frigjøringen av Finnmark. (DN)

Utenriks Børge Brende Verdens handelsorganisasjon Handel Politikk
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.