Den britisk-amerikanske investoren Bill Browder har nærmest gjort det til sitt livsverk å stille de ansvarlige til ansvar etter han ble kastet ut av Russland og fikk beslaglagt nærmest alle verdier, og hans russiske advokat Sergej Magnintskij døde i politiets varetekt i 2009.

I 2012 vant han en viktig seier da den amerikanske Kongressen vedtok den såkalte Magnitskij-loven, som stiller russiske myndigheter til ansvar for dødsfallet.

Undersøkelser, blant annet av uavhengige International Consortium of Investigative Journalists i Washington, har påvist tyveri av 230 millioner

Gravstedet til russiske advokaten Sergej Magnitskij.Foto:
Gravstedet til russiske advokaten Sergej Magnitskij.Foto: (Foto: Ap)
dollar (nesten 1,9 milliarder kroner) i forbindelse med saken av korrupte russiske tjenestemenn.

Luksus på Manhattan

Browder og hans investeringsselskap Hermitage Capital har siden gått til sak i New York mot selskaper kontrollert av forretningsmannen Denis Katsyv. Han er sønn av Petr Katsyv, tidligere russisk transportminister for Moskva-regionen.

Unge Katsyv har gjennom sine selskaper brukt hundretall millioner på kjøp av eiendom på Manhattan. Det dreier seg særlig om luksusleiligheter.

Påstanden er at Katsyv i realiteten opererer som stråmann for russiske myndigheter, noe Katsyv avviser. Saksøkerne mener pengene til eiendomskjøpene stammer fra Hermitage i Russland, og at de ble hvitvasket via skatteparadiser før de ble investert i USA. Hovedpåstanden i den kommende rettssaken er derfor hvitvasking av penger, noe amerikanske domstoler vanligvis slår meget hardt ned på.

Advokat kastet ut

Et dommerpanel i New York har nå kastet ut den meget kjente advokaten og tidligere statsadvokaten John W. Moscow (sic), samt det mektige advokatfirmaet BakerHostetler hvor han jobber, fra saken.

Moscow jobbet tidligere for Browder og Hermitage i forbindelse med anmeldelsen av tyveri av penger i Russland i 2008, men han har nå skiftet side til å representere Katsyv og hans selskaper.

"Hvis ofre for kriminalitet frykter at deres advokater vender seg mot dem, kan det være mindre sannsynlig at de myndighetene i deres etterforskning", skriver dommer Rosemary S. Pooler i New York i kjennelsen.

Browder beskriver advokat Moscows skifte av side som "et svik".

- Han skulle være vår ridder i skinnende rustning, sier Browder.

Saken er nå utsatt på ubestemt tid, frem til Katsyv finner nye advokater.

Saken er et stort nederlag både for Moscow og BakerHostetler. Moscow ble for alvor kjent da han klarte å finne millioner av dollar etter den skandaløse Madoff-konkursen. Forvalteren og investoren Bernie Madoff ble arrestert i 2008, da det ble avslørt at han i årevis hadde investert klientenes penger i et ulovlig pyramidespill.

 

Hvem vinner den siste president-debatten?
Det nærmer seg den siste debatten mellom Donald Trump og Hillary Clinton. Den skal foregå her på University of Nevada i Las Vegas.
01:52
Publisert:
 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.