Nesten 4000 mennesker er drept siden Rodrigo Duterte ble innsatt som Filippinenes president i juli. Han er blitt beskyldt for å ha gitt politi og dødsskvadroner fritt leide til å gå etter narkotikagjenger. All kritikk fra allierte land, blant annet USA, er blitt avfeid.

Kinesisk støtte

I et av de første offisielle besøkene han foretar har Duterte valgt å reise til Kina. Dette kom overraskende på kineserne, som i all hast har satt opp møter med regjeringsledelsen og et program for en stor filippinsk næringslivs­delegasjon på over 400 mennesker.

– Kina er det eneste landet som klart og tydelig har fastslått at de støtter kampen mot narkotika i hjemlandet mitt. De har også støttet oss med penger. Det eneste USA og EU har gjort er å komme med kritikk, sa Duterte i et intervju med det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua denne uken.

Forholdet mellom Kina og Filippinene har vært iskaldt i flere år. Det ble verre under den forrige presidenten, som klaget Kina inn for Voldgiftsdomstolen i Haag. Kina tapte, og domstolen konkluderte med at Kina har krenket filippinernes suverenitet i sommer.

Haag-domstolen satte blant annet en stopper for Kinas såkalte nipunktslinje, et krav som ville gitt kineserne kontroll over rundt 90 prosent av Sør-Kinahavet.

Den filippinske presidenten ønsker at de to landene i fellesskap skal utvikle konfliktområdene og starte letevirksomhet etter olje og gass – og kontrollere fiskeressurser.

– Det er ingen vits i å gå til krig over et havområde. Det er bedre med samtaler, men jeg ønsker kun å snakke med Kina, sa Duterte overfor det kinesiske nyhetsbyrået.

Filippinene er en alliert av USA. I forkant av et asiatisk toppmøte i Laos, hvor også USAs president var til stede, kalte den filippinske presidenten Barack Obama for en «horunge». Det lenge planlagte offisielle møtet ble kansellert.

Under Obama har USA forsøkt å få bedre forhold til sine asiatiske partnere og etablert nye allianser med blant annet Vietnam og Myanmar (tidligere Burma). Kina har ikke lagt skjul på sine ambisjoner i Sørøst-Asia.

Kansellerer militærøvelser

Årets militærøvelser med USA vil bli de siste, ifølge Duterte.

– Vi har gitt amerikanerne nok tid til å leke med filippinske soldater. Dette blir siste gang. Det er bestemt. Jeg ønsker ikke at våre soldater skal bli ydmyket av USA, sa den filippinske presidenten i et intervju med fjernsynsstasjonen Phoenix i Hong Kong i forrige uke.

Den filippinske forsvarsministeren har forsøkt å roe gemyttene og har ikke lagt skjul på at han mener at filippinske forsvaret nyter godt av militærøvelsene med USA, hvor de også får tilgang til avanserte våpen.

– President Duterte har ikke rådført seg med regjeringen, sa Delfin Lorenzana under en høring i senatet på onsdag.

Skyter fra hoften

Eksperter mener at den filippinske presidenten øker spenningsnivået i Asia med utspill og uttalelser som virker lite gjennomtenkt.

– Dutertes «skyt-fra-hoften»-demokrati er sneversynt og dypt problematisk. Hvis Duterte begrenser amerikansk tilstedeværelse ved filippinske militærbaser vil dette undergrave USAs evne til å forsvare Filippinene, men også den regionale sikkerheten, sa professor Carl Thayer, som er en ekspert på asiatisk sikkerhetspolitikk, til nyhetsbyrået AP nylig.

Den filippinske presidenten har sagt han er åpen for å invitere Kina og Russland til Filippinene for militærøvelser.

– Det er i vår nasjonale interesse at vi opprettholder forholdet til en langvarig alliert som USA. Vi kan søke gode relasjoner med Kina og Russland uten at dette går ut over vårt forhold til USA, sa senatspresident Franklin Drilon under høringen på onsdag.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.