Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Canadas statsminister Justin Trudeau kommer til Brussel neste uke for å undertegne Ceta-avtalen.
Foto: Sean Kilpatrick/The Canadian Press via AP
Canadas statsminister Justin Trudeau kommer til Brussel neste uke for å undertegne Ceta-avtalen. Foto: Sean Kilpatrick/The Canadian Press via AP les mer

Politikk

Ceta: Belgia er enig og handelsavtalen mellom EU og Canada er i boks

Handelsavtalen mellom EU og Canada underskrives neste uke, etter at en belgisk region har holdt EU som gissel.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Belgiske myndigheter sendte torsdag ut en meding om at det nå er enighet om Ceta - handelsavtalen mellom EU og Canada. Den franskspråklige regionen Vallonia hadde sagt nei, og på den måten holdt hele EU som gissel siden avtalen krever enstemmighet i EU.

Meldingen fra Brussel kom kort tid etter at Canadas statsminister Justin Trudeau kunngjorde at reisen til Brussel for å signere avtalen var avlyst. Ceta-avtalen skulle etter planen undertegnes høytidelig torsdag denne uken.

Norsk fiskejubel stilner

Ceta-avtalen vil føre til at EU på sikt fjerner all toll på kanadisk fisk.

Kanadierne må i dag for eksempel betale 15 prosent toll på laks og 13 prosent toll på tørket og saltet torsk. Med Ceta fjernes all tollen helt i løpet av sju år.

Norge betaler til sammenligning mellom to og 13 prosent toll på eksport av laks til EU, avhengig av foredlingsgraden. Annen fisk og sjømat som sild, makrell og reker har fra tre til 25 prosent toll, stigende jo mer bearbeidet.

For hvitfisk som torsk, hyse og sei har Norge tollfritak, og med Ceta vil kanadierne kunne konkurrere på like vilkår.

Fiskeriminister Per Sandberg er ikke glad for avtalen.

- På vegne av norsk sjømatindustri er det best at slike avtaler seiler sin egen sjø, sa Sandberg til DN onsdag.

Da så hele Ceta-avtalen ut til å havarere.

- Det er ingen tvil om at Ceta vil gi sjømatnæringen i Canada mye bedre markedsadgang til EU, sier Paal J. Frisvold, leder av Geelmuyden Kiese i Brussel.

"Konkurransefortrinn svekkes"

Regjeringen skriver i en stortingsmelding at frihandel for Canada og USA vil ramme norsk sjømateksport til EU, som er Norges desidert viktigste marked.

EU og USA forhandler fortsatt om en bilateral handelsavtale, TTIP, som også vil gi tollfrihet for amerikansk sjømat i EU.

"Tollfrihet for USA og Canada på produkter som kan konkurrere med for eksempel hyse og torsk som innsatsfaktor i EUs industri kan bety at norske konkurransefortrinn svekkes, og at konkurrentland får bedre handelsvilkår i vårt viktigste marked. I tillegg vil TTIP også kunne resultere i at EU-aktører vil få bedre handelsvilkår i USA, både knyttet til toll men også til tekniske handelshindre på det amerikanske markedet. Dette vil for eksempel kunne gagne EUs laksenæring vis-a-vis Norge på lang sikt og vil kunne føre til mulig redusert eksport", heter det i Stortingsmelding 10 for 2015-16 fra Nærings- og fiskeridepartementet - "En konkurransekraftig sjømatindustri".

 

 

– Best at slike avtaler seiler sin egen sjø

Oslo: Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) er langt fra lei seg for at Ceta-avtalen nå henger i en tynn tråd.

– Er det slik at du ønsker at Ceta-avtalen havarerer endelig?

– Ja, på vegne av norsk sjømatindustri er det best at slike avtaler seiler sin egen sjø. Norsk sjømat får det tøffere med Ceta, sier Sandberg.

Statsråden sier at avtaler som Ceta, eller TTIP mellom USA og EU, vil føre til økt konkurranse, noe som kan ramme norsk sjømat­eksport.

Sandberg understreker at Norge jobber hardt med å få på plass nye handelsavtaler, både bilateralt og gjennom Efta.

Han påpeker også at det er for tidlig å erklære Ceta-avtalen for død.

– Selv om prisene nå er gode, og vi knapt klarer å levere nok, er det ikke gitt at det blir slik fremover. Derfor må få på plass gode avtaler. Jeg er født optimist, og næringen er optimistisk, sier Sandberg.

Utenriks EU Handel Fisk Canada Politikk
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.