Det får partifolk til å riste på hodet. De tror mangemilliardæren er mer opptatt av sitt eget merkenavn enn å vinne presidentvalget for republikanerne.

Luksushotellet ligger midt mellom Det hvite hus og Kongressen. Oppussingen kostet 200 millioner dollar, knapt 1,7 milliarder kroner, og tok nesten to år.

- Mitt tema for dagen består av fem ord: Under budsjett og før tidsplanen, sa Trump da han klippet snoren med DN tilstede i salen.

Omgitt av flere hundre ansatte og vip-gjester sa forretningsmannen at det nye hotellet er et bilde på USA.

Det gamle hovedpostkontoret var preget av tiår med forfall da Trump vant anbudskonkurransen i 2012 og startet den kostbare oppussingen.

Det gamle hovedpostkontoret var tidligere preget av tiår med forfall.
Det gamle hovedpostkontoret var tidligere preget av tiår med forfall. (Foto: Johannes Worsøe Berg)
Han bød langt mer enn konkurrentene - så mye at konkurrentene mener det er umulig å regne hjem prosjektet.

- Dette er en metafor for hva vi kan oppnå i dette landet. Fremtiden ligger hos drømmerne, ikke kynikerne og kritikerne, la han til.

Flere stiller spørsmål om Trump allerede forbereder seg på livet etter presidentvalgkampen.

Trump ligger rundt fem prosentpoeng bak Hillary Clinton på landsbasis, og de fleste eksperter tror han ikke rekker å ta igjen forspranget før 8. november.

Onsdag morgen kom en oppløftende måling fra nøkkelstaten Florida, hvor  Trump får to prosent ledelse på en målingen utført for Bloomberg.

- Trump har fortsatt en barberbladtynn sjanse til å få 270 valgmannsstemmer, og en distraksjon som dette får ham til å virke mer opptatt av sitt merkenavn enn å vinne presidentvalget, sier den republikanske konsulenten Matt Mackowiak til USA Today.

Tilhengerne hans har ikke gitt opp håpet.

- En bølge vil velte over landet. Mange som er redde for å si hvem de støtter. De vises ikke på meningsmålingene, sier Brenda Dunaway.

Hun har en lunsjavtale med venninnene i Trumps nyåpnede hotellrestaurant. De skjemmes ikke over Trump-navnet.

Sarah Hayes, Brenda Dunaway og Susan Denniston har lunsjavtale i Trumps nyåpnede hotellrestaurant.
Sarah Hayes, Brenda Dunaway og Susan Denniston har lunsjavtale i Trumps nyåpnede hotellrestaurant. (Foto: Johannes Worsøe Berg)

- Nei, jeg vil ikke nøle med å besøke Trump-eiendommer. Jeg går ikke på grunn av ham, men fordi de holder høy kvalitet, sier Susan Denniston.

En rekke medier har de siste ukene skrevet at Trump-imperiet lider under hovedpersonens omstridte presidentvalgkamp.

Overnattingene på hotellene hans falt kraftig i første halvår, og nettsteder som samler inn trafikkdata fra smarttelefoner viser at færre besøker golfbanene hans, skrev DN nylig.

Mange holder seg unna fordi de misliker ham - eller er redd for hva naboen vil si.

- Jeg tror mange demokrater vil skygge unna Trump-navnet fremover, sier Dunaway.

Utenfor hotellet sto flere hundre demonstranter som krever alt fra tariffavtale for hotellansatte til at Trump trekker seg.

Nina Gardener var en av mange som demonstrerte utenfor hotellet.
Nina Gardener var en av mange som demonstrerte utenfor hotellet. (Foto: Johannes Worsøe Berg)

- Denne fyren har ødelagt muligheten for å snakke politikk i USA. Han burde aldri stilt som president. Han bringer bare med seg hat og rasisme. Jeg håper folk vil boikotte dette hotellet, sier Nina Gardener.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.