Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Natt til forrige torsdag kjempet Donald Trump mot Hillary Clinton i den tredje og siste tv-debatten før presidentvalget i november. Men det er ikke alle som har fått med seg hva slags utenrikspolitikk de vil føre. Foto: Paul J. Richards/AFP/NTB Scanpix
Natt til forrige torsdag kjempet Donald Trump mot Hillary Clinton i den tredje og siste tv-debatten før presidentvalget i november. Men det er ikke alle som har fått med seg hva slags utenrikspolitikk de vil føre. Foto: Paul J. Richards/AFP/NTB Scanpix les mer

Presidentvalget i USA 2016

Dette mener Clinton og Trump om utenrikspolitikk

Hillary Clinton og Donald Trump er enige om at USA fortsatt bør være verdens mektigste land. Men hvordan det skal sikres, har presidentkandidatene helt ulike svar på.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Trump kaller sin politikk «Amerika først». Han vil at alle allianser skal ha en direkte og tydelig nytteverdi for USA, og han mener USA stadig blir snytt på den internasjonale arenaen og ikke opptrer sterkt og aggressivt nok.

Clinton ser på allianser og internasjonalt samarbeid som viktige verktøy for å øke USAs innflytelse og forebygge krig og konflikter.

Terrorbekjempelse

Trump vil gjeninnføre vanntortur og «ville absolutt godkjent noe utover det» i kampen mot terrorisme. Han vil holde fengselet på Guantánamo-basen åpent, mens Clinton vil stenge det.

Trump vil fjerne de nyinnførte restriksjonene på etterretningstjenesten NSAs masseovervåking, mens Clinton vil beholde dem.

Midtøsten og kampen mot IS

Clinton er mer hauk enn president Obama. Hun vil ha en flyforbudssone og «sikre områder» på bakken nord i Syria. Det vil innebære amerikanske angrep på syriske baser og syrisk luftvern, og muligens også direkte konfrontasjon med de russiske styrkene som støtter Assad-regimet.

Trump vil bekjempe IS og «bombe dritten ut av dem», uten å spesifisere hva det innebærer.

Clinton støtter atomavtalen med Iran. Trump vil reforhandle den.

Russland

Trump vil bedre forholdet til Russland og har sagt at Putin er en bedre leder enn Obama. Han er motstander av sanksjonene mot Russland, etter annekteringen av Krim og innblandingen i Øst-Ukraina.

Clinton på sin side vil skjerpe sanksjonene og trappe opp arbeidet med et rakettskjold i Øst-Europa. Hun vil hjelpe Europa med å bli mindre avhengig av russisk gass.

NATO og forsvar

NATO har vært den sikkerhetspolitiske grunnmuren i en rekke land siden 1949, blant dem Norge. Trump har klaget over at europeiske NATO-medlemmer ikke bruker nok på forsvar, og at USA tar en for stor del av NATO-regningen. Det samme mener Obama-administrasjonen, men Trump går så langt at han sår tvil om at USA vil komme til unnsetning hvis et land blir angrepet og ikke har betalt nok i forkant.

Trump vil øke USAs forsvarsbudsjett, mens Clinton vil bruke pengene mer effektivt og avslutte de automatiske budsjettkuttene.

Handelspolitikk

Trump vil ha høye tollsatser på vareimport, noe Clinton er mot.

De er begge enige om at en ny handelsavtale for landene rundt Stillehavet, TPP, er en dårlig idé. Clinton kalte tidligere avtalen «gullstandarden», men har snudd og sier nå at hun er mot den etter å ha sett detaljene i den ferdigforhandlede avtalen.

Trump vil reforhandle eller trekke USA ut av NAFTA, en frihandelsavtale mellom USA, Mexico og Canada. Det vil ikke Clinton.

Kina og resten av Asia

Trump beskylder Kina for å holde verdien på sin valuta kunstig lav for å gjøre eksportvarer billigere. Han har truet med en straffetoll på opp mot 45 prosent.

Republikaneren har også åpnet for at Japan og Sør-Korea (i tillegg til Saudi-Arabia) kan skaffe seg atomvåpen for å bli mindre avhengig av USA. Han mener også de bør betale amerikanerne for sikkerhetsgarantiene de får.

Begge kandidatene bryter med Obama-administrasjonen i sin motstand mot TPP, som ville knytte asiatiske land tettere til USA på bekostning av Kina.

Les også: – Obamacare er inne i en dødsspiral   (DN+)

 
Her tar Trump fri fra valgkampen

Trolig fortsatt politisk kaos i USA etter valget

Trump på tampen  (DN+)
 

Utenriks USA Hillary Clinton Donald Trump Presidentvalget i USA 2016
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.