Kommisjonen mener skatteavtalen mellom Apple og Irland innebærer ulovlig statsstøtte til selskapet. De har derfor gitt Apple pålegg om å betale 13 milliarder ekstra i skatt. Beløpet tilsvarer nærmere 120 milliarder kroner etter dagens kurs.

Den amerikanske IT-giganten har flere tusen ansatte i Irland, og inngikk tidlig i årtusenet en særdeles gunstig avtale om å betale 1 prosent i selskapsskatt. Mellom 2003 og 2014 har denne satsen blitt justert ned til symbolske 0,005 prosent.

EU-kommisjonens problem er ikke at skattesatsen er satt så lavt, men at avtalen gir Apple en fordel som ikke er tilgjengelig for andre og i praksis innebærer at selskapet får ulovlig statsstøtte.

Vil ikke ha pengene

Helt siden EU-kommisjonen kom med sin beslutning har Irland strittet imot og sagt at landet ikke vil ha pengene. Det synspunktet gjentok finansminister Michael Noonan etter at klagen var overlevert.

– Vi mener Apple ikke skylder Irland disse pengene. Vi deler OECDs synspunkt om at dersom Apple skylder skattepenger noe sted, er det i USA, mens de har betalt alt de er forpliktet til i Irland, sier Noonan. Han la til at Apple er det selskapet som betaler mest selskapsskatt i Irland på overskudd skapt i landet.

EU-kommisjonen har de siste årene kommet med store skattekrav eller varslet etterforskning av store internasjonale selskaper og skatteavtalene som innebærer at de betaler oppsiktsvekkende lave skatter flere steder i Europa. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Skatten ut av paradis dnPlus (DN+)
 

EU som skattesynser dnPlus  

Apple-sjefen: - Ingen har gjort noe galt her