Det begynner å haste for republikanerne og demokratene i kongressen å unngå et truende kaos og gradvis nedstengning av den offentlige sektoren i USA.

USAs gjeldstak på 16.700 milliarder dollar nås i løpet av oktober. Dersom gjeldstaket ikke økes senest i begynnelsen av november er det risiko for betydelige økonomiske konsekvenser både i USA og verden for øvrig.

- Det siste vi har råd til akkurat nå er en beslutning fra kongressen som kaster vår økonomi tilbake i en krise gjennom å nekte å betale vårt lands regninger eller stenge den offentlige virksomheten, het det i en uttalelse fra Det hvite hus forrige uke.

Maktspill
Swedbank skriver i en fersk analyse at det politiske maktspillet i USA sannsynligvis fører til at den offentlige sektoren allerede fra 1. oktober må begynne å kutte utgiftene, skriver di.se.

"Det finanspolitiske spillet øker usikkerheten rundt pengepolitikken, og vi spår at nedtrappingen av obligasjonskjøpene først starter i desember. Dollaren holdes tilbake og markedsrentene nede. Det kommer også til å være press nedover for europeiske og svenske renter på kort sikt", skriver Swedbank i sin analyse.

Swedbank mener det handler om en ideologisk maktkamp om den offentlige sektorens størrelse og om spørsmålet om USA skal ha en allmen sykeforsikring. Det gir seg uttrykk i form av politisk hestehandel både innen og mellom de politiske partiene og Det hvite hus.

- Stor jobb å gjøre på kort tid
Så langt ser imidlertid ikke investorene ut til å bekymre seg nevneverdig om disse forholdene.

Det burde de kanskje gjøre.

- Det er en følelse av at 2011 var en forferdelig opplevelse og at ingen bør gjøre dette igjen. Folk må ta på alvor at kongressen har en stor jobb å gjøre på kort tid, sa USAs finansminister Jacob Lew tirsdag kveld, ifølge Bloomberg News.

Lew skrev et brev til kongressen allerede 26. august om nødvendigheten av å vedta en økning av gjeldstaket innen midten av oktober. På det tidspunktet regner finansministeren med at finansdepartementet i USA bare vil ha rundt 50 milliarder dollar igjen til å finansiere staten.

Tirsdag kveld sa han imidlertid at den summen sannsynligvis er mindre. Finansministeren la til at betalingsinnstilling (default) ikke er en taktikk som kan aksepteres.

Les også: - USA kan umiddelbart miste tilgangen til kontanter


Kuttkaos i USA
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.