USAs president Barack Obama ba tirsdag Kongressen vedta en pakke mindre budsjettkutt og skattereformer. Men han møtte veggen hos Republikanerne.

Obama la fram forslaget for å avverge at store automatiske budsjettkutt trer i kraft 1. mars, det såkalte budsjettstupet. Dermed ville Kongressen få bedre tid til å drøfte dypere kutt.

Han gjorde det klart at de enorme automatiske kuttene i mars, fordelt mellom forsvarsbudsjettet og andre budsjett, ville være et sjokk for økonomien som USA ikke har råd til. Millioner av amerikanere kunne miste jobben.

– Det er ingen grunn til at arbeidsplassene til tusener av amerikanere som arbeider i sikkerhetssektoren, utdanning eller med ren energi, for ikke å snakke om hele økonomien, skal settes i fare, sa han.

– Ikke skad økonomien
– Jeg bare gjentar det: Økonomien vår går i riktig retning nå. Det vil den fortsette med hvis ikke det kommer flere selvforskyldte sår fra Washingtons side, sa han videre.

Men de republikanske lederne avviste kontant Obamas forslag, som de oppfatter som et nytt forsøk på å øke skattene etter at Kongressen ved nyttår gikk med på en skatteøkning for de rikeste.

Republikanernes leder i Representantenes hus, John Boehner, framholdt at amerikanere flest ikke støtter nye skatteøkninger.

Advarsel
Kongressens budsjettkontor CBO la tirsdag fram en studie som viser at om budsjettstupet går sin gang, vil budsjettunderskuddet i år stupe. Men den økonomiske veksten vil samtidig reduseres fra 1,9 prosent i fjor til bare 1,4 prosent.

CBO sier også at budsjettunderskuddet i år vil falle til under 1.000 milliarder dollar for første gang siden Obama ble president, men at gjelda likevel vil fortsette å øke til et nivå som til slutt ikke lenger er bærekraftig, om ikke politikerne gjør noe.

Grunnen til at underskuddet faller til 845 milliarder dollar etter fire år på rad over 1.000 milliarder, er at økonomien går bedre og at rike betaler mer skatt.

Må inkludere økt skatt
Obama insisterer på at en avtale om budsjettkutt må inkludere nye inntekter fra høyere skatt.

Republikanerne på sin side vil hindre store kutt i forsvarsbudsjettet og har lagt fram sine egne forslag til kutt, som Obama sier vil skade sosialbudsjettene. Han nekter å redusere budsjettet på bekostning av vanlige amerikanere.

De automatiske budsjettkuttene er resultat av en avtale mellom partiene i 2011 for å tvinge fram en ny seriøs diskusjon om budsjettkutt. Men ingen ny avtale er ennå i sikte etter allerede å ha blitt utsatt én gang.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.