- Det amerikanske folk følger med på hva vi gjør her. Det er åpenbart at de allerede er i ferd med å miste tålmodigheten, sa presidenten etter møtet med kongresslederne i Det hvite hus fredag.

Møtet beskrives som «positivt» og «konstruktivt» av begge leirer, og Obama sier han er «forsiktig optimistisk» til at politikerne skal klare å komme frem til en avtale for å forhindre det såkalte budsjettstupet, som USA risikerer å falle utfor fra nyttår. Men det ble ikke tatt noen konkrete beslutninger på møtet, som fikk Obama til å avbryte juleferien sin før helgen.

48 timer

Senatets flertallsleder, demokraten Harry Reid, og hans republikanske kollega Mitch McConnell sier de vil forsøke å komme med en foreløpig plan innen 48 timer, altså søndag - dagen før fristen løper ut.

Dersom senatslederne ikke klarer å bli enige på egen hånd, vil Obama selv legge frem et forslag til avstemning i begge kongresskamrene. Obamas minstekrav er at skattene kun øker for amerikanere som tjener mer enn 1,4 millioner kroner i året, at sosiale ytelser for arbeidsledige opprettholdes, og at de mest drastiske innsp#229skuttene stanses.

- Tiden er inne for umiddelbart handling. Amerikanere kommer ikke til å ha tålmodighet til å utstå et politisk selvpåført sår på vår økonomi, sa presidenten til journalister i Det hvite hus.

Obamas pekefinger

Blir ikke partiene i Kongressen enige, kan USA ramle utfor det såkalte budsjettstupet ved nyttår. Stupet innebærer en rekke automatiske budsjettkutt og skatteøkninger som kan få dramatiske følger for landets økonomi og i neste omgang smitte over på verdensøkonomien.

Fredag rettet Obama skarp kritikk mot politikerne i Washingtons manglende evne til å bli enige:

-Tatt i betraktning hvordan ting har fungert i denne byen, må vi vente og se hva som skjer, sa presidenten, og tilføyde:

- Utenfor Washington gjør folk jobben sin. De overholder frister, og de forstår ikke hvorfor deres folkevalgte ledere ikke klarer å gjøre det samme. La oss ikke overgå denne fristen, sa Obama.

Ballen hos Senatet

På møtet med presidenten deltok også lederne i representantenes hus, Demokratenes Nancy Pelosi og republikanske John Boehner, som begge lover å fortsette arbeidet med å finne en løsning.

Ifølge Pelosi har Boehner gjort det klart overfor Obama at han ikke vil gjøre noe før Senatet har handlet.

Dermed er det nå opp til Senatet å utarbeide et kompromiss. Det skal skje innen søndag kveld, lovet republikanske McConnell etter møtet med Obama fredag. Også han beskrev møtet som «godt».

- Vi deltar i diskusjonene i håp om å kunne legge frem anbefalinger så tidlig som søndag, sier Senatets mindretallsleder.

Samtidig har Obama bedt flertallsleder Reid om å forberede et forslag som kan legges fram til avstemning mandag, parallelt med forhandlingene med McConnell.

- Det vil inneholde de kritiske kravene Obama har lagt frem, sier Reid i en uttalelse.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.