Begge kamre i Kongressen vil være samlet når presidenten går på talerstolen klokka 21 lokal tid tirsdag kveld for å holde sin tale om rikets tilstand. Og han har allerede gitt amerikanerne et lite innblikk i talens innhold.

– Mitt fokus nummer én vil bli å sikre at vi er konkurransedyktige, at vi vokser og skaper arbeidsplasser, ikke bare nå, men også langt inn i framtida, og det blir hovedtema i talen om rikets tilstand, sier Obama i et videoopptak som er sendt ut til medlemmer av grasrotbevegelsen Organizing for America.

I dag ligger arbeidsløsheten i USA på 9,4 prosent. Samtidig plages staten av store budsjettunderskudd og en svulmende gjeld, et problem som ifølge Obama må takles på en «ansvarlig» måte.

Krav om budsjettdisiplin
Obamas popularitet blant velgerne har vært økende den siste tida, dels fordi mange amerikanere slutter opp om hans avgjørelse om å inngå et forlik med Republikanerne om forlengelse av skattekutt som ble innført under den foregående presidenten, George W. Bush.

Velgerne er derimot bekymret over myndighetenes manglende budsjettdisiplin. Utfordringen er å kutte det offentlige forbruket uten samtidig å undergrave den økonomiske veksten, sier Obama i sitt videobudskap.

– Vi står overfor store utfordringer, men vi kan klare det så lenge vi trekker sammen som et folk – republikanere, demokrater, uavhengige – så lenge vi fokuserer på det som binder oss sammen som et folk, og er villige til å finne felles grunn, selv om vi har hatt noen svært livlige debatter, sier han.

I videoopptaket sier Obama derimot ingenting konkret om hvilke tiltak han har tenkt å gjennomføre.

Styrket opposisjon
I sin tale til Kongressen er det forventet at Obama blir mer konkret. Samtidig må han forsøke å vise hvordan han har tenkt å forholde seg til Republikanerne, som nå er styrket etter å ha vunnet flertallet i Representantenes hus.

Republikanerne krever kutt på hele 100 milliarder dollar i statsbudsjettet, som skal legges fram i februar, og Det hvite hus har allerede varslet at det blir nødvendig å gjennomføre målrettede budsjettprioriteringer for å verne om viktige oppgaver som utdanning, infrastruktur og innovasjon.

– Vi må ikke bare utinnovere, men også ututbygge, utkonkurrere og ututdanne andre land, sier Obama.

Presidenten som historiker
Det er nedfelt i USAs grunnlov at presidenten «fra tid til annen» skal orientere Kongressen om rikets tilstand. Og i fjernsynets tidsalder er talen dessuten blitt presidentens beste anledning til å formidle et politisk budskap til velgerne som er sammenhengende og ikke brutt opp i korte sitater.

I en avhandling om amerikanske presidenters retorikk konkluderer forskerne Kathleen Hall Jamieson og Karlyn Kohrs Campbell med at presidentene i talen om rikets tilstand fyller rollen som «nasjonens historikere» – men med det mål for øye å påvirke folks virkelighetsoppfatning på en strategisk måte.

Spørreundersøkelser viser imidlertid at talen ikke gjør særlig inntrykk på velgerne: Vurderingen av presidenten går sjelden opp eller ned i noen særlig grad etter talen, ifølge en analyse gjennomført av Gallup. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.