I kveld la den amerikanske presidenten Barack Obama frem budsjettforslaget sitt for regnskapsåret 2012. Bak det enorme budsjettet skjuler det seg to konkurrerende målsetninger: Budsjettunderskuddet må markert ned, samtidig som Obama ønsker å investere i programmer som øker USA konkurranseevne.

Planen er å kutte underskuddet med mer enn 1.000 milliarder dollar i løpet av en tiårs periode, hvor trefiredeler skal komme gjennom kostnadskutt og resten fra skatteøkninger kombinert med fjerning av eksisterende skattelettelser.

Senioranalytiker Erik Bruce i Nordea tror Obama får en vanskelig jobb.

Motvillig kongress
- Problemet er at han allerede nå sliter med å få igjennom budsjettet for inneværende år. Det er ikke Obama som bestemmer, det er det Kongressen som gjør, sier Bruce som refererer til at republikanerne har fått makten i kongressen etter mellomvalget i november.  

Republikanerne er ikke uenige med Obama om at forbruket og underskuddet må ned, men virkemidlene er likevel ikke noe de nødvendigvis enes om.

- I en situasjon der man hadde hatt et godt grunnlag i kongressen, hadde det kanskje vært mulig å få gjennom Obamas plan, men sånn det ser ut nå, kan det bli vanskelig, sier Bruce, som mener ønsket om å øke skatter og reversere skatteletter vil få mest motstand.

Obama ønsker nemlig å fjerne skattelettelsen for folk som tjener mer enn 250.000 dollar i året, som hans forgjenger George W. Bush i sin tid fikk gjennom.

Ikke med
Nordeas seniorøkonom mener også at planen har åpenbare mangler fordi den ikke adresserer at utgiftene til helse og pensjon kommer til å øke automatisk.

- De har ikke gjort noen forsøk på å gjøre noe med det, sier han og legger til at mange av forslagene fra en kommisjon som har sett nettopp på dette, ikke er med.

I 2011 er det lagt opp til at USA vil ha et rekordstort underkudd på 10,9 prosent av bruttonasjonalprodukt (BNP). Målet er at dette skal krympes til 2,9 prosent av BNP i budsjettåret 2018. De fleste økonomer mener at et budsjettunderskudd på mindre enn tre prosent er bærekraftig.

Kutter ut hjelp til fattige
I Obamas plan ligger det også kutt som vil ramme de svakeste. Han foreslår å tilnærmet halvere midlene i det som kalles Low-Income Home Emergency Assistance Program.

Bruce mener at hovedproblemet vil bli å komme til enighet om hvor innsp#229er kan gjøres.

- Det kan lett bli til at man ikke kommer noen vei, sier han og legger til at det viktigste nå er å få gjennom elementene i 2011-budsjettet.

- Det er en lang vei å gå, men det avgjørende er at både Obama og republikanerne vil ha ned underskuddet, avslutter senioranalytikeren.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.