USAs president Barack Obama advarer om økonomisk kaos og mislighold av den amerikanske statsgjelden hvis ikke USA låner mer penger.

– Det ville vært en selvpåført skade på økonomien, sa Obama mandag på sin siste pressekonferanse før han tas i ed for en ny periode som president.

Det har lenge pågått en bitter strid i Kongressen om det amerikanske statsbudsjettet, og politikerne er ikke blitt enige om en avtale om å heve det såkalte gjeldstaket.

Taket er en grense for hvor stor statsgjeld USA kan ha og ventes å nå grensen på 16.400 milliarder dollar i midten av februar. Heves ikke det innen den tid, er det usikkert om landet kan overholde gjeldsforpliktelsene sine.

I så fall kommer de internasjonale finansmarkedene til å gå amok («go haywire»), advarer Obama.

– Bare å leke med tanken, at Amerikas Forente Stater ikke skulle kunne betale regningene sine, er uansvarlig og absurd, mener presidenten.

Kjernen i striden om statsbudsjettet er hvordan USAs enorme budsjettunderskudd skal reduseres.

Obamas parti Demokratene vil heve skattene, mens Republikanerne vil kutte de offentlige utgiftene.

Les også:
Obama vil ha republikansk forsvarsminister

Obama presser Representantenes hus
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.