Amerikanske myndigheter har bedt en dommer i Alaska om å tillate at Statoil starter oljeleting i sårbare havområder utenfor Alaska.

I forrige måned stanset en dommer i Alaska alle boreaktiviteter i Tsjuktsjerhavet i Alaska med begrunnelsen at myndighetenes vurderinger av miljøkonsekvensene av oljeaktivitet i området var mangelfulle da lilsensene ble solgt under George W Bush's administrasjon.

Vil åpne for Statoil
Innenriksminister Ken Salazar i Obamas administrasjon ba derimot fredag retten vurdere om forbudet kan snevres inn slik at Statoil kan begynne seismiske tester i området, skriver LA Times.

Anchorage Daily News skriver at myndighetenes advokater har argumentert for at Statoil trolig vil stå foran signifikante økonomiske tap hvis selskapet ikke får gjennomføre seismikkskytingen.

Miljøvern-grupper er overrasket over Obama-administrasjonens utspill som de mener undergraver beslutningen om å avvente arktisk oljeleting etter BPs enorme oljeutslipp i Mexicogulfen. Miljøvernere frykter at Statoils seismikkskyting kan skade pattedyr som blant annet hvaler og hvalrosser i området.

Det amerikanske innenriksdepartementet mener derimot at Statoils bør få lov til å gjennomføre seismikkskytingen fordi selskapet har fremlagt en mer komplett miljøanalyse etter at dommeren ila leteforbudet.

Kan være for sent
Et ja fra dommeren i Alaska kan likevel komme for sent for Statoil. Med sommeren på hell er det snart for sent å få gjennomført det planlagte leteprogrammet.

- Vi avventer jo konklusjonen her. Men det er et tidsvindu for når man kan skyte seismikk, så vi håper på en snarlig avgjørelse, sier informasjonssjef Kjersti Tvedt Morstøl i Statoil til DN.no.

- Amerikanske myndigheter argumenterer for at Statoil kan lide store øknomiske tap hvis dere ikke får gjennomføre seismikkskytingen, er det tilfelle?

- Det er jo inngått avtaler med selskapene som skal gjøre seismikken for oss. De står klare og venter på klarsignal, men vi har ikke gått ut med hvilke kostnader det påfører oss, og det ønsker jeg ikke å gi, sier hun.

Andelene i Tsjuktsjerhavet
Statoil kjøpte 16 blokker i Tsjuktsjerhavet i Alaska i februar 2008. Statoil er operatør for alle blokkene. I januar i år kjøpte Statoil i tillegg 25 prosents andel av 50 lisenser i samme område fra ConocoPhillips. På disse blokkene beholdt ConocoPhillips majoritetsandelen i lisensene og operatørskapet.

Tsjuktsjerhavet ligger utenfor Alaska nordvest for Prudhoe bay.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.