Men han ber republikanerne om å slutte sin evige krig mot han i Washongton D.C. og heller fokusere på hva som gjør landets økonomi bedre om ett år, fem år og ti år.

Det var hovedbudskapet da presidenten talte til studentene ved Knox College i delstaten Illinois onsdag.

Obama har selv vært student ved den private utdannelsesinstitusjonen. Derfor valgte han å møte der da han skulle fortelle hva han vil fokusere på for å få fart på den amerikanske økonomien.

Presidenten, som er inne i sin andre og siste valgperiode, har hatt en ufordrende presidentskap. USA har i hans regjeringstid gått gjennom en av nasjonens største økonomiske kriser siden depresjonen på slutten av 1920-tallet og begynnelsen av 1930-tallet.

Mindre risiko
Siden Obama ikke kan stille til valg som president igjen behøver han ikke ta like mange hensyn som tidligere. Derfor var det knyttet stor spenning til hvor konkret han kom til å være.

For folk som ventet at presidenten ville komme med tall og konkrete målsetninger, må talen ha fortonet seg som en skuffelse. Han nevnte ingen tall.

Derimot snakket Obama mye om hvilke byggestener han mener USA må bygges på:

  • Skaffe nye jobber
  • Utdannelse i et globalt samfunn med høy konkurranse
  • Muligheten til å eie sin egen bolig
  • Reelle muligheter til å pensjonere seg
  • Et helsevesen som er innen økonomisk rekkevidde

Nye jobber
Obama snakket lenge om hvor viktig det er for USA å slutte eksporten av jobber ut av landet.

- Vi trenger å få flere jobber tilbake til USA, sa presidenten og pekte på vind-, sol- og gasskraft som industrier der USA kunne ta en lederposisjon.

- La oss fortelle verden at USA er "open for business", sa presidenten til applaus fra salen.

Han snakket også varmt om hvordan investeringer i ny infrastruktur, som å utvide amerikanske havner slik at de kan ta i mot fremtidens supertankere, kan hjelpe den skadeskutte økonomien på fote.

- Å bygge seg opp og ut er ikke en tanke som kommer fra det demokratiske partiet. Faktisk var det Lincoln, USAs første republikanske president som lanserte ideen, sa Obama, som også understreket hvor viktig det er å følge med i tiden.

- Vi må tilpasse oss - slik USA alltid har gjort. Vi må kjempe og vinne, sa presidenten.

Utdannelse
USA snakket videre om at middelklassen er nøkkelen om USA skal lykkes i fremtiden. Derfor mener presidenten at det er viktig at utdannelse ikke blir så dyrt at det er utilgjengelig for de de store massene.

- Hvis du synes utdannelse er dyrt, tenk på hvor mye kunnskapsløshet koster, sa han til studentene.

Han tok til orde for gratis skolegang for fireåringer og tilgang på høyskoleutdannelse for en rimelig penge, men han kom ikke med noen konkrete løfter.

Boligkrakket
Presidenten var innom hvordan det å eie sin egen bolig har utgjort bærebjelken i mange amerikanske familiers økonomi.

- Det er det største kjøpet mange gjør, understreket Obama.

Med finanskrisen falt boligprisene så kraftig at mange måtte gå fra hus og hjem. Men presidenten mente at hans regjering hadde bidratt til å begrense antallet familier som ble satt på gaten.

Pensjonsalder
For en rekke amerikanere har finanskrisen også gjort det tilnærmet umulig for folk å pensjonere seg. Investeringene kaster ikke lenger nok av seg til å sikre et levebrød.

- Mange opplever at muligheten til å pensjonere seg blir skjøvet stadig lengre frem i tid, sa Obama som mente skattefritakene for pensjonssp#229 for de som har råd til det ikke fordeler byrdene.

- Sånne som jeg, vi som har det romslig, får skattefritak når vi sparer til pensjonen, mens middelklassen ikke får samme mulighet og derfor ikke kan gå av med pensjon, reflekterte han.

Presidenten var samtidig klar på at han ikke kom til å gjøre noen u-sving i sin sterkt kritiserte helsereform. Målet er fortsatt å sikre rimelige helsetjenester til de 15 prosentene av befolkningen som per idag ikke har helseforsikring.

Middelklassen
Han medga at amerikanere historisk har vært mer villig enn mange andre til å godta større forskjeller blant folk.

- Det er prisen vi har vært villig til å betale for å sikre muligheter for å klatre oppover i samfunnet. Det er den amerikanske ideen. Men det er blitt vanskeligere å klatre oppover. Og det er et svik mot ideen, sa presidenten, som la til at middelklassen er målet og middelet i hans oppskrift på et mer velfungerende USA.

Han lovet å øke den lovfestede minstelønnen i USA, som ifølge presidenten er lavere nå enn da Ronald Reagan inntok Det hvite huset i 1980. Hva den nye minstelønnen skal bli sa han ingenting om.

- Vi skal ese fra midten og oppover. Ikke ovenfra og ned. Det vil jeg fokusere på i resten av min presidentperiode, sa en oppildnet Obama.

Invitasjon
Han inviterte samtidig opposisjonen i Washington til å delta og påsto at han kjenner flere republikanske kongressmedlemmet er enige med han, selv om de ikke vil innrømme det offentlig

- Vi er nødt til å omfavne endringer. Endringer som fungerer i vår tid. Man kan ikke bare være imot noe, man må være for noe også, sa presidenten før han innrømmet at klimaet i kongressen var utfordrende.

- Men jeg skal ikke la det stoppe meg, avrundet presidenten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.