USA forventer at Israels kommende regjering avslutter nesten 50 år med okkupasjon og rydder vei for en palestinsk stat, sier president Barack Obamas stabssjef Denis McDonough.

McDonough sa dette under et møte med den liberale jødiske lobbygruppa J Street, som kvitterte med stor applaus.

Stabssjefen i Det hvite hus kritiserte også statsminister Benjamin Netanyahus utspill i valgkampen, der han slo fast at det ikke vil komme noen palestinsk stat i hans regjeringstid.

Høyrepartiet Likud vant forrige ukes valg i Israel og Netanyahu har nå samlet tilstrekkelig støtte i Knesset til å kunne danne ny regjering.

Israels interesse

McDonough, som er en av Obamas nærmeste rådgivere, understreker at det også er i Israels interesse å sørge for en tostatsløsning.

– Okkupasjonen, som har vart i nesten 50 år, må ta slutt, og det palestinske folk må få rett til å leve i, og styre seg selv i sin egen suverene stat, sa McDonough mandag.

Okkupert siden 1967

Palestinerne krever, med støtte fra FN, at Israel trekker seg ut av Vestbredden og Øst-Jerusalem som ble okkupert i 1967 og at landet samtidig opphever beleiringen av Gazastripen.

– Vi vet hvordan en fredsavtale vil bli seende ut til slutt. Grensene mellom Israel og et uavhengig Palestina må bygge på grensa fra 1967, men med noe utveksling av territorium som man kommer fram til enighet om, sa McDonough.

Tro og tvil

Netanyahu har etter at han ble gjenvalgt forsøkt å distansere seg fra flere uttalelser han kom med i valgkampen, blant annet den om at det ikke vil komme noen palestinsk stat i hans regjeringstid.

McDonough føler seg ikke betrygget.

– Vi kan ikke bare late som om disse kommentarene aldri falt, sa han i møtet med J Street mandag.

Budskapet fra amerikansk UD er det samme.

– Vi vet ganske enkelt ikke hva vi skal tro, sier Marie Harf.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Netanyahu sikrer seg nok støtte til å danne regjering