Det ultralave, og noen steder negative, rentenivået i mange av de modne økonomiene i verden har bidratt til å sende kursene på de aller tryggeste obligasjonsinvesteringene i været de siste årene.

Når rentene faller, stiger kursen og dermed verdien på obligasjonene (se faktaboks).

Nå mener fire av fem renteforvaltere at obligasjoner er overvurdert med dagens prising, viser en undersøkelse bransjeorganisasjonen CFA UK har gjort blant medlemmene.

Undersøkelsen er gjennomført blant 300 forvaltere som investerer verden over. Ifølge Financial Times øker dermed frykten for at en boble i rentemarkedet snart kan sprekke. 

- Du vet først at du er i en boble når den sprekker. Men dette markedet kan sprekke. Det er mer spenning og bekymring over verdiene enn på lang tid, sier rentesjef Brad Crombie i Aberdeen Asset Management til Financial Times.

Brå renteoppgang kan gi store tap

Statens pensjonsfond utland, bedre kjent som det norske Oljefondet, er en av de store aktørene i det globale markedet for rentepapirer. Oljefondets fire største enkelplasseringer uansett aktivaklasse er i statsgjeld fra USA, Japan, Tyskland og Storbritannia.

Tilsammen utgjorde obligasjonene fra de fire landene 769 milliarder kroner, eller drøye 12 prosent, av fondets totale verdi ved inngangen til 2015. Bare i amerikansk statsgjeld alene var det plassert 422 milliarder kroner ved inngangen til året.

Oljefondsjef Yngve Slyngstad har selv advart om at fondet kan tape mye penger dersom det kommer en brå oppgang i rentenivået.

- Kommer det en betydelig renteoppgang, så vil det bli et betydelig tap, sa Slyngstad til DN tidligere denne måneden.

Jakter høyere avkastning

Samtidig har det lave rentenivå bidratt til at mange investorer har jaktet avkastning i de mer risikable delene av obligasjonsmarkedet.

Oljefondet hadde ved utgangen av fjoråret investert 8,3 prosent av obligasjonsporteføljen i selskapsgjeld med en rating på «BBB» eller lavere, opp fra 7,5 prosent kvartalet før, skriver Bloomberg News mandag. 

Dette er papirer som gjerne omtales som «junk»- eller «søppel»-obligasjoner på grunn av høyere risiko for mislighold enn selskapsobligasjoner med bedre rating. Høyere risiko gir imidlertid også høyere forventet avkastning.

Oljefondet har blant annet investert rundt 1,5 milliarder kroner i gjeld utstedt av det statlige brasilianske oljeselskapet Petrobras ved inngangen til 2015. Selskapet er ifølge Bloomberg News den største utstederen av selskapsgjeld i de fremvoksende økonomiene i verden.

Prisingen av selskapets obligasjonslån med forfall i 2024 har falt med ti prosent etter at korrupsjonsanklagene mot selskapet ble kjent i november ifjor.

Kun 0,1 prosent av fondets obligasjonsportefølje er investert selskapsobligasjoner med høyeste rating. Innen statsgjeld, som utgjør den største delen av poreføljen, er derimot hver fjerede krone investert i papirer med toppratingen «AAA» (se tabell nederst i saken).

Samlet er nesten 80 prosent av porteføljen investert i papirer med rating høyere enn «BBB», som gjerne omtales som «investment grade».

 Les også: Oljefondet hamstrer risikabel gjeld

- Kan være en boble

Ifølge CFAs verdivurderingsindeks er obligasjonsprisene nå på et faretruende høyt nivå.

- Det kan være en bobble siden investorer har lastet opp med høyrente og selskapsobligasjoner. Dersom vi ser en revers i markedet, kan vi få en prisvridning og en vanskelig opprydning, sier porteføljeforvalter John Stopfoprd i Investec til Financial Times.

- Dessverre kan nok det samme sies om nesten alle investeringer uansett om man snakker aksjer, eiendom eller obligasjoner. En tng er i alle fall fremdeles beroligende. Vi har ennå ikke nådd fasen av total hybris som inntreffer akkurat rett før det smeller, når nesten alle går fra å være urolig til å istedet være overbevist om at vi ikke har noen boble, skriver sjefstrateg Johan Javeus i morgenrapporten fra SEB mandag.

Oljefondets obligasjoner

Prosentvis fordeling per 31. desember 2014

Kilde: Norges Bank Investment Managent, Årsrapport for Statens pensjonsfond utland 2014

Les også:

- Det er lengden på nedturen som avgjør  

Oljefondet hamstrer risikabel gjeld

Snart eier du og jeg litt av disse byene

Gigantinvesteringene kan påføre oss «et betydelig tap»

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.