- Denne type spekulasjonskjøp bidrar til å presse boligprisene i Oslo-regionen unødig oppover. Obos ønsker ikke å bidra til dette og innfører nå et forbud mot å videreselge kontrakter på boliger som ikke er ferdigstilte, sier konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj i en melding.

NRK omtalte saken tirsdag kveld.

I dagens hete boligmarked er det mange aktører som kjøper bolig enten for videresalg eller for utleie.

Mange av videresalgene skjer før boligene er ferdig bygget og innflyttet, salg av såkalt kontraktsposisjon.

En person som har kjøpt en bolig som ennå ikke er ferdig bygget har bare investert 10 prosent av den totale kjøpesummen for boligen, men kan i dagens boligmarked få en gevinst på både en halv og en hel million kroner ved et salg av kontrakten rett før innflytting. Dette er et økende problem.

- Ta samfunnsansvar

- Vårt formål er å selge boliger til de som trenger en bolig for å bo der selv. Vi oppfordrer også resten av bransjen til å ta samfunnsansvar og å stå sammen med oss for å stoppe slik spekulasjon, sier konsernsjef Siraj.

Kjøpere som av ulike grunner har behov for å komme seg ut av kontraktsforholdet, kan avbestille kjøpet i henhold til bustadoppføringslovas bestemmelser om avbestilling.

Nær halvparten av de små leilighetene som ble solgt i Oslo første kvartal ble kjøpt av personer som ikke bor i boligen selv, skriver DN i dagens oppslag: Fire av ti kjøpere flytter ikke inn i Oslo-leiligheten (DN+)

- Vi liker ikke å snakke om en boligboble, og vi ser heller ingen tegn på det. Men investorandelen er et lite rødt flagg: Hvor mange investorer er det egentlig i boligmarkedet, og hva slags planer har de for boligene de kjøper? sa markedsanalytiker Nejra Macic på Prognosesenterets fagseminar i Oslo tirsdag.

Les mer her: - Dette er jokeren som kan gi boligprisfall

Les også:

Oppussingsobjekt 1 mill. over takst: - Dette er jo helt sprøtt. Jeg skjønner ingenting

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.