Obos-prisene i Oslo steg med ytterligere 2,0 prosent i august. Gjennomsnittlig kvadratmeterpris for Obos-bruktboliger er for første gang på over 60.000 kroner.

Hittil i år har prisene steget med 23,24 prosent, viser nye tall som Obos presenterte i formiddag: Prisene på disse boligene har steget med over 23 prosent hittil i år

- For å si det på folkelig norsk: Dette er helt sjukt! sier konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj i Obos til DN.

Det har vært en svært høy temperatur i boligmarkedet i Oslo i august. Leilighetsprisene i hovedstaden kan stige mer enn 25 prosent i 2016, frykter Grethe Meier, administrerende direktør i Privatmegleren: – Vil stige mer enn 25 prosent i 2016 dnPlus (DN +)

- Kan Obos-prisene nærme seg 30 prosent stigning i år?

- Vet du hva, jeg tør ikke å spå. I dette markedet har vi ikke kontroll på noe, sier Siraj.

- Den prisstigningen vi nå ser, er et klart sykdomstegn. Vi er langt forbi en rasjonell prisvekst. Nå er vi dessvere på «må ha»-nivået. Vi ser at mange har god råd, det er lave renter og de aller fleste har trygge jobber. Dessuten tåler de den prisveksten vi nå opplever, sier han.

Advarer mot panikktiltak

Grethe W. Meier i Privatmegleren synes det er trist at prisstigningen rammer mangfoldet i byen.

- Det blir dessverre nesten bare finanseliten som har råd til å bo sentralt, og det er ikke en by vi egentlig ønsker oss, sier hun i dagens DN.

- Men det er jo ikke slik, bemerker Obos-sjefen.

- Det er forbløffende mange som har råd til å være med på denne kraftige prisveksten, og definitivt ikke bare finanseliten. De som ikke har råd til dette, er de som befinner seg på nivået under - de som har vokst opp i en drabantby, har mange søsken og ikke foreldre som har råd til å hjelpe dem inn i boligmarkedet. De blir taperne i dette hete boligmarkedet, sier han.

Frykter videre kraftig prisvekst

Nå advarer han på det sterkeste mot panikkartede og kortsiktige strakstiltak for å strupe tilgangen på kreditt. Det kan føre til en farlig bråbrems, som ytterligere reduserer tilgangen på nye boliger. Myndighetene må i stedet legge til rette for at det bygges flere boliger. Bare slik kan den voldsomme prisveksten dempes, understreker Daniel Kjørberg Siraj.

Administrerende direktør Terje Halvorsen i DNB Eiendom sier i dagens DN at boligprisene i Oslo kan stige med 40-50 prosent fra dagens nivå i et tre-fireårsperspektiv.

- Ja, også jeg frykter det. Men jeg håper virkelig ikke at det skjer, sier Siraj.

Følg markedet på DN Investor

- Anbefalt fra DNtv:

Her er den nye ankomsthallen på Gardermoen
01:36
Publisert:

Blomster-Finn om hvordan du får en flott hage til sommeren: - Start nå!
Det er ikke så komplisert, i følge blomsterelskeren. Tar man en skikkelig høstånd er mye gjort.
03:51
Publisert:

Om kun kort tid kan regjeringen gjøre det enda vanskeligere for unge å komme inn i boligmarkedet. Og hva betyr de ultralave rentene for pensjonen din?

 

Vi vil høre fra deg! Hva synes du om Finansredaksjonen? Gi oss gjerne tilbakemelding her.

 

 

 

 

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.