Hove holder Nerdrum-sidens innledningsforedrag i retten akkurat nå, og tar kraftig til motmæle mot saksøkerne, som fremstilte Nerdrum som en kompetent forretningsmann som vet å manøvrere til egen fordel.

"Ikke god på forretninger"

-Odd Nerdrum er en stor kunstner, men han er ingen forretningsmann, slik saksøker forsøker å fremstille det som. Det er direkte feil. Han er ingen dyktig foretningsmann, han er ingen talentfull forretningsmann. Han er i det hele tatt ikke god til det, sier Hove.

Striden mellom The Nerdrum Institute og Odd Nerdrum handler om hvorvidt Nerdrum hadde rett til å gå bort fra en samarbeidavtale dem imellom. TNI hevder avtalen på ti års varighet var uoppsigelig. Hove la stor vekt på at Nerdrum var overbevist om at avtalen kunne sies opp.

Takket nei til avtale

-Dersom Nerdrum hadde visst at han ikke kunne gå ut av avtalen, og at han skulle bli erstatningspliktig for ti års aktivitet, hva ville Nerdrum sagt dersom dette var klart ut fra avtalen? Da ville Nerdrum sagt ”nei, nei, nei, den avtalen er det helt uaktuelt å inngå.

Hove beskrev hvordan Nerdrum først takket nei til en avtale da kunstkjennerne Bjørn Li og Kjell Wenstad foreslo samarbeid. Men da tidligere direktør for Nasjonalmuseet, Allis Helleland, ble involvert i prosjektet, ble Nerdrum interessert.

-De presset på, og da de kom de opp med Allis Helleland, da ble Nerdrum interessert. Det var noe som fremstod som å være av et helt annet kaliber. Hun hadde kontakter og  kunne realisere store, spektakulære museumsutstillinger med Nerdrums kunst, sier Hove.

Ble misfornøyd

Nerdrum inngikk avtalen med de tre kunstkjennerne, men etter ett og et halv år begynte Nerdrum ifølge sin advokat å være misfornøyd med TNIs arbeid for å selge og formidle ham som kunstner.

-Etter hvert begynner Nerdrum å bli alvorlig bekymret. Salget er mindre enn det han er vant til, han hører lite fra TNI, det er ingen aktiviteter, og skulle han da betale 50 prosent provisjon til TNI? sier advokat Hove.

Nerdrum krevde et oppvaskmøte som endelig kom i stand i November 2012. Han fikk en orientering om aktiviteten instituttet hadde igangsatt. Det instituttet hadde fått til imponerte ikke Nerdrum.

"Solgte selv"

- Helleland hadde ikke oppnådd noe som helst av betydning. Alt Nerdrum hadde fått til hadde han gjort selv, ellers var det bare løse planer og avslag. Helleland hadde gjort svært lite. Det å sende ut bøker og brev er svært lite når man har bare en kunstner å jobbe for, sa advokat Hove i retten.

Nerdrum mener han hadde rett til å gå fra avtalen, siden han mener TNI ikke oppfylte sine forpliktelser i samarbeidet.

Tonen i Larvik tingrett har ikke vært harmonisk på rettssakens første dag. Nerdrums advokat mener det skyldes motparten.

- Vi er overrasket at motparten forsøker å konstruere så mye illojalitet fra Nerdrums side, med ganske voldsom språkbruk og sterke adjektiver. For å løse denne tvisten  behøver man ikke være så aggressiv i språkbruken, sier Hove.

Les også: First House og hjelpeløshetens tempeldans (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.