129 land har skrevet under på et veikart som skal føre til at nettgiganter skal kunne skattlegges mer rettferdig, opplyste Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) fredag.

– Viktig fremgang er blitt gjort, men det gjenstår fortsatt veldig mye. Målet er at vi innen utgangen av 2020 har fått på plass en enhetlig, langsiktig løsning på skatteutfordringer som har oppstått som følge av digitalisering av økonomien, sier OECDs generalsekretær José Ángel Gurría.

– Den brede enigheten som er inngått i dag rundt det tekniske veikartet må følges opp med solid politisk støtte og sikre en løsning som opprettholder, styrker og bedrer det internasjonale skattesystemet. Alle våre økonomiers helse er avhengig av det, sier Gurría.

Ifølge den japanske næringslivsavisen Nikkei er planen å etablere en ny skatteløsning som baserer seg på omfanget av et selskaps virksomhet i et land, og ikke på hvor selskapet har sitt hovedkontor.

Finansministrene fra G20-landene er ventet å skrive under på veikartet når de møtes i Fukuoka i Japan 8. og 9. juni. Møtet finner sted i forkant av G20s hovedmøte i Osaka i Japan 28. og 29. juni, der blant annet USAs president Donald Trump og Kinas president Xi Jinping skal delta.

OECD anslår at opptil 240 milliarder dollar i skatteinntekter gikk tapt bare i 2015, som følge av at nettgiganter slipper unna skatt. Dagens tall antas å være langt høyere.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.