Organiasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling, OECD, tar ned sitt anslag for USAs BNP-vekst målt i markedspriser i 2012 til 2,0 prosent, mot anslaget på 2,6 prosent fra mai.

Det fremgår av OECDs seneste "Economic Outlook", offentliggjort mandag.

"Oppsvinget i økonomien har signifikant mistet momentum, med middels ytelse i arbeidsmarkedet og svakt sentiment som demper innenlandsk etterspørsel, i en tid hvor finansiell tilstramming begynner å ha en effekt", heter det.

Vil slite med høy ledighet lenge
OECD venter at det vil ta flere år før ledighetsnivået er tilbake i nærheten av nivåene fra før finanskrisen. Samtidig ventes nivået av langtidsledige å holde seg høyt, noe som øker risikoen for stigende strukturell arbeidsledighet.

Ledighetsraten ventes å falle fra 9,0 prosent i 2011 til 8,9 prosent i 2012 og videre til 8,6 prosent i 2013.

Potensiell eiendomsbombe i Kina
Samtidig mener OECD at veksten i Kina i 2011 har svekket seg på grunn av høyere renter og strammere kredittmarked. I tillegg, utgjør eiendomsselskaper en overhengende fare for de økonomiske utsiktene.

Anslaget for BNP-vekst i 2011 er tatt ned fra 9,7 prosent i forrige rapport til 9,3 prosent.

Ser lavere renter i Kina
De mener videre at eksportvekst vil være rundt syv prosent i 2012 som følge av svak global etterspørsel og fallende konkurransedyktighet.

Reell BNP ventes å vokse under potensial i 2012 og sammen med fallende importpriser bør det kunne tillate reduserte renter.

Ser fortsatt svekkelse i handelsbalansen
Organisasjonen venter at innenlands etterspørsel i Kina vil øke i 2013 og sammen med økte handel med utlandet, vil BNP-veksten nærme seg ti prosent.

”Den nedadgående trenden i overskuddet på driftsbalansen bør fortsette, til tross for forbedrende vilkår i handel”, skriver OECD.

De venter at driftsbalansen vil falle til rundt to prosent av BNP i 2013.

En overhengende risiko over de økonomiske utsiktene stammer fra den finansielle helsen til kinesiske eiendomsselskaper. Med en exit for større eiendomsutviklere kan dette føre til større problemer for bankutlån og trigge negative kjedereaksjoner, ifølge OECD.

Les også:
OECD spår super-comeback for norsk økonomi
<b>IMF avviser rykter om kriselån til Italia</b>
<b>Europeiske banker på kontantdiett</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.