Mandag trakk Navs it-sjef Nina Aulie seg med umiddelbar virkning, angivelig etter å ha opplevd et utilbørlig presse fra sine overordnede, ifølge Computerworld og digi.no, som viser til kilder.

Nå krever arbeids- og sosialminister Robert Eriksson en full gjennomgang av saken.

- I lys av dagens utvikling, der IKT-direktøren har trukket seg med øyeblikkelig virkning, har jeg bedt arbeids- og velferdsdirektøren (Nav-sjefen, red. anm) om en orientering i saken, sier Eriksson til DN.

Han understreker at det ikke er hans oppgave å gå inn i personalpolitiske saker, og viser til at de ligger under Nav-direktørenes ansvarsområde. Eriksson ønsker likevel å bli oppdatert på hvilke omorganiseringer og grep som nå gjøres i det statlige organet.

- Det er viktig for meg å være trygg på at de grep som tas ikke går utover verken hastighet eller kvalitet på IKT-moderniseringen i etaten. Videre er det viktig at jeg kan føle meg trygg på at Nav har den nødvendige kompetansen til å drifte de nye IKT-løsningene på en trygg og god måte, slik at brukerne er sikret riktig hjelp til riktig tid, sier han.

Nav-sjef Joakim Lystad. Foto: Gunnar Blöndal
Nav-sjef Joakim Lystad. Foto: Gunnar Blöndal (Foto: Gunnar Blndal)

Nav-direktør Joakim Lystad bekrefter mandag at Aulie har sagt opp sin stiling.

– Det er leit for både Nav, Nina og meg at dette arbeidsforholdet avsluttes på denne måten. Vi vil nå inntil videre velge en fungerende leder for avdelingen, sier Lystad gjennom pressevakten i Nav til DN.

Aulies avgang ble gjort kjent gjennom en intern e-post rett før lunsj mandag, ifølge digi.no. E-posten er beskrevet som svært emosjonell.

Les også:Derfor sluttet Nina Aulie på dagen som It-sjef i Nav

Nav forvalter over 300 milliarder kroner av statsbudsjettet. Den siste tiden har Nav fått svært mye kritikk for IKT-systemer som ikke fungerer slik de skal.

Konsulentselskapet McKinsey jobber med en rapport om Nav, som ser ut til å spille en sentral rolle i denne saken, ifølge både digi og Computerworld. Navs pressevakt sier til DN at det ikke er kommet resultater fra dette arbeidet i dag.

Heidi Arnesen Austlid, IKT-Norge. Foto: Melissa Fajkovic
Heidi Arnesen Austlid, IKT-Norge. Foto: Melissa Fajkovic (Foto: Dagens Næringsliv)

Aulie skal ha fått beskjed om at hun skulle omplasseres etter en ekstern rapport hvor hun skal være fremstilt som syndebukk. Hun mener rapporten er ufullstendig og basert på feil grunnlag.

Heidi Arnesen Austlid, viseadministrerende direktør i IKT-Norge mener problemene med Nav er mange, men at de ikke nødvendigvis lå hos Aulie.

– Nav er en av de mest utskjelte offentlige etatene. Det er store forventinger til hva de skal levere. Vi mener Aulie kunne vært en veldig viktig og sentral brikke i å få til disse endringene, men har antagelig ikke fått rommet til å gjøre det. Nå blir Nav stilt langt tilbake i tid. Synd for Nav, sier hun til Digi.no.

Les også:
Ytterligere kutt i Aibel
Tidligere sentralbanksjef dømt til fengsel for skatteunndragelse
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.