Det franske oljeselskapet Total sier opp en kontrakt for leie av oljeserviceselskapet Aker Solutions-skipet «Skandi Aker» i Angola, melder Aker Solutions onsdag morgen.

Den gjenværende kontraktsverdien er 150 millioner dollar og går ut av ordrebeholdningen, opplyses det i børsmeldingen.

Totalt var kontrakten på 250 millioner dollar, tilsvarende omtrent 1,5 milliarder kroner.

Aker Solutions-aksjen faller 5 prosent på Oslo Børs onsdag morgen. Følg utviklingen her.

Årsaken var nedetid

Aker Solutions`kommunikasjonsdirektør, Bunny Nooryani, sier til TDN Finans at kontrakten ble kansellert på grunn av nedetid. Hun legger til at problemene med fartøyet nå er løst.

- Total har terminert fordi det har vært nedetid over en viss periode og da har de mulighet til å terminere kontrakten, sier Nooryani til nyhetsbyrået.

Aker Solutions-direktøren mener det er for tidlig å si når skipet vil være på kontrakt igjen.

- Vi har hatt en rekke mindre tekniske problemer de seneste tre månedene som har ført til nedetid. I hovedsak har problemene vært knyttet til subsea workover-systemet på fartøyet. Vi har løst feilene og er klare til å starte opp igjen, sier Nooryani.

Hun ønsker ikke å kommentere markedsforholdene for den typen fartøy og viser til kvartalspresentasjonen.

Første av sitt slag

«Skandi Aker» er et spesialbygget brønninterveneringsskip og det første i sitt slag. Skipet kan utføre brønnvedlikehold på ultra-dypt vann, oppgaver som tidligere har vært utført av borerigger.

Aker Solutions' skip har imidlertid hatt en trang fødsel.

Først var det forsinket. Deretter har skipet i drift hatt en kapasitetsutnyttelse på kun 37 prosent hittil i år etter driften ble stanset i mars for vedlikehold og reparasjoner.

Laber lønnsomhet

«Skandi Aker» tilhører Aker Solutions-selskapet Aker Oilfield Services, som så dagens lys helt på tampen av 2006.

I slutten av april annonserte Aker Solutions at oljeservicekjempen deles i to, nye Aker Solutions og investeringsselskapet Akastor. Aker Oilfield Services blir i høst et eget selskap under Akastor.

Selskapet har i dag to skip: «Skandi Aker» og «Skandi Santos».

Lønnsomheten i Aker Oilfield Services har så langt vært laber, men var ventet å øke kraftig i 2014 når «Skandi Aker» startet kontrakten for fullt for Total.

I 2007 var det duket for børsnotering av Aker Oilfield Services, men det mislyktes på grunn av markedsuro. Siste beskjed fra dagens Aker Solutions er at Aker Oilfield Services skal børsnoteres eller selges i løpet av året.

Det Kjell Inge Røkke-dominerte selskapet vil komme tilbake med mer informasjon i forbindelse med andrekvartalsrapporten, som legges frem 17. juli.

Les også:
Hitler var mangemilliardær
SAS-kunder frastjålet bonuspoeng
Åpnet veiprosjekt til 4,2 milliarder (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.