Like sikkert som vår blir til forsommer, slår Solsiden dørene opp i Skur 34 på Akershusstranda. Og like sikkert er det at folket strømmer til fra mai til september, i en grad som gjør det helt nødvendig å bestille bord god tid i forveien. Det hadde Salt og Pepper gjort, et godt bord ett trinn opp og litt bakover i lokalet. På skyggesiden, så å si, der det er godt å være når kveldssolen steker som verst. Da skal man være særdeles glad i sol for å trives ved bordene ytterst mot bryggekanten, der man også sitter en smule på utstilling.

– Og østers smaker definitivt best i skyggen, lo Salt og forsynte seg med lekre, dype Fines de Claires, servert på is, til 195 kroner for et halvt dusin. Rundt seg kunne de se store selskaper, romantiske par, turister og forretningsmiddager.

 
Velprøvd konsept. I nesten to tiår har Solsiden holdt det gående med et konsept som bare såvidt er endret på, og det er ikke fritt for at følelsen av autopilot sniker seg innpå. Menyene kommer fortsatt i imitert fiskeskinn, huset har sin egen La Chablisienne Cuvée Solsiden til 545 kroner flasken, og det overdådige skalldyrplatået er fortsatt Solsidens glansnummer. Denne festen av havets frukter – hummer, kongekrabbe, skjell og reker – koster i år 655 kroner for to personer. Men så trenger man strengt tatt ikke mer mat, formaner spisekartet.

Stilen er lissom-røff med høyt lydnivå og uten duker på bordene – det er jo et havneskur, dette. Stedet er kanskje litt mer polert enn i tidlige år da det hendte at kokkene stupte fra brygga etter endt innsats i varmt kjøkken. Salt og Pepper så seg rundt, det hadde vært et par år siden forrige besøk. Det eneste de ikke kunne huske å ha sett her før, var blomster i vase.

Dagens treretter til 465 kroner fristet med av ovnsbakt kveite, grillet steinbit og søtpotetkake. Men à la carte-menyen fristet mer. Den byr på på fem forretter fra 145 til 265 kroner, og fire hovedretter fra 285 til 305 kroner.

Peppers forrett besto av tre små kamskjell og et par munnfuller med papayasalat. 175 kroner, takk. Men det skal innrømmes at skjellene var grillet til perfeksjon og salaten var riktig god og syrlig – en forfriskende, uvant kombinasjon. Salt mesket seg med skalldyrterrin av hummer, kongekrabbe og reker, og en klatt dillmajones på siden. Litt for salt, konstaterte Salt, og et neve grønn salat med litt hvit asparges kunne ikke kamuflere at også dette var en rett for de småspiste.

 
Mange smaker. Til hovedrett fikk Salt stekt piggvar, servert med en kraftig hummersaus og potetpuré ispedd pepperrot. Pepper kunne meske seg med grillet breiflabb, servert med flådde cherrytomater, flotte sprø asparges hollandaisesaus – og veldig mye tapenade, en puré basert på oliven og kapers.

– Fisken er flott og kompetent tilberedt, men det blir i overkant mange konkurrerende smaker, oppsummerte Pepper.

Porsjonene på Solsiden er såpass små at Salt og Pepper hadde usedvanlig lyst på en dessert. En dekadent sjokolademousse med bakt ananas og kokos-is viste seg å være et heldig valg.

Regningen for aperitiff, seks østers, to ganger tre retter og en flaske husets vin kom på litt over 2100 kroner. Kanskje Solsidens hemmelighet ligger i forutsigbarheten: Man vet man får deilig sjømat til ikke fullt så deilige priser. Men i senere år har prisene her steget mindre bratt enn man kunne vente. Noe av forkl#229en ligger på den andre siden av havnebassenget, der nyere steder som Onda Sea og Tjuvholmens Sjømagasin har meldt seg på i konkurransen om de sjømatglade. Solsiden er et langt mindre unikt sted nå enn i 90-årene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.