Gunnstein Austigard, Roald Hoff og Øglænd-familien innkasserer nær en milliard kroner etter salget av Øglænd Industrier til Sverige, skriver Dagens Næringsliv.

Det aller meste ren gevinst, og trolig en av tidenes beste investeringer i det rogalandske næringslivet. Kjøper er det svenske private equity-fondet Segulah.

Austigard kjøpte arbeidsplassen sin Øglænd Industrier for 23 år siden, da det Oslo-baserte Varner-konsernet sikret seg kontrollen over det tradisjonsrike Øglænd-konsernet i Sandnes.

Dengang var Øglænd synonymt med sykler, men det var eiendom Varner var mest interessert i.

I dag er produktene i Øglænd Industrier opphengssystemer for elektro samt instrumenter og rør til olje- og gassindustrien verden over

Ikke bare fornøyd

Selv om gründeren Gunnstein Austigard nå kan glede seg over at det snart tikker rundt 230 millioner kroner inn på konto, er han ikke bare fornøyd og tar et kraftig oppgjør med norske investorer.

– Norske investorer er ikke industrielle. De er finansielle investorer. Norske investorer har ikke en tradisjon for å tenke industrielt slik som svenske investorer. Vi har penger i Norge, men en tør ikke ta industriell risiko, sier han.

Det var i januar i år Austigard fikk beskjed om at Hoff og hans familie ønsket å selge seg ut. Hele våren forsøkte Austigard å finne norske investorer, uten å lykkes. Han gikk også i banken for å forsøke å løfte ut sine medaksjonærer.

– Jeg la frem alle tall. Da sa de til meg. Har du finanser til å løfte dette alene, er du god. Jeg hadde ikke en sjanse, sier Austigard som måtte gi opp ideen om å ta over selskapet alene.

Gir ikke slipp
Selv om kontrollen over selskapet nå overlates til svenske Segulah, vil ikke Gunnstein Austigard gi slipp på sin gründerbedrift.

Han vil investere vel 110 millioner kroner i et nytt eierselskap til Øglænd Industrier. Det vil sikre ham 15 prosent av aksjene i det nye selskapet.

– Hva vil du gjøre med alle pengene du nå får?

– Jeg vil i alle fall ikke investere pengene i et stort selskap eller fond der jeg eier en prosent eller nesten ingenting. Jeg er opptatt av industri, sier Austigard til Dagens Næringsliv.

Les også: Gir 18 råd om norsk økonomi




Varsler omslag for norsk næringsliv: - Betydelig tøffere enn vi forventet

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.