Økokrim har besluttet å iverksette strafferettslig etterforsking i den såkalte DNO-saken.

Saken gjelder transaksjoner i selskapet DNO International ASA som blant annet har involvert kurdiske delstatsmyndigheter i Irak.

Fulgt med på pressedekningen
- Vi har konkludert med at det er rimelig grunn til å undersøke om det foreligger et straffbart forhold, sier førstestatsadvokat Arnt Angell i Økokrim til DN.no.

Konklusjonen kommer etter at Økokrim har vurdert materialet de har fått oversendt fra Kredittilsynet, som i sin tur bygger på materialet fra Oslo Børs. I tillegg har Angell og medarbeiderne hans fulgt godt med i media.

- Nå videre vil vi gjøre våre egne, selvstendige undersøkelser og vurderinger av saken.

Solgte til kurdiske myndigheter
Dagens Næringsliv har tidligere avslørt at en post på nesten fem prosent av aksjene i DNO International ble solgt fra DNO til den kurdiske ministeren for naturressurser forrige høst.

- Vil det være naturlig å avhøre Hawrami, den kurdiske ministeren for naturressurser?

- Det vil være naturlig å ta kontakt med kurdiske selvstyremyndigheter. Men etterforskning retter seg forsåvidt ikke mot mot forhold i Kurdistan, men forhold som har betydning her i Norge, ser Angell som betegner saken som uvanlig for Økokrim

Uvanlig sak
- Sett i lys av at dette er en sak som har en verdipapirside, så er det jo en litt uvanlig setting for oss. Det involverer parter i andre land som er en del av situasjonen, selv om det ikke er de som skal etterforskes. Det er litt spesielt for oss.

Økokrim har i flere år etterlyst mer ressurser til å etterforske saker. Derfor er politienheten normalt ganske selektiv når den velger å starte etterforskning.

- Vi har har knappe ressurser, så vi må være veldig nøye på hvilke saker vi tar inn og utnytte ressursene best mulig, ser førstestatsadvokaten, som sier at de vil gå inn i etterforsknigen med et team.

Over terskelen
- Betyr det at dere åpner etterforskning at dere mener det er sannsynlig at det har foregått noe ulovlig her?

- Vi har vurdert at det over terskelen for om det har skjedd noe straffbart. Det er det vi skal finne ut av nå, sier Angell som ikke ønsker å si noe om hvor lang tid etterforsknigen kan ta.

- Vi er helt i startfasen, så det er vanskelig å si. Det kommer an på hvor fort vi får de opplysningene vi trenger. Der er vi i høy grad avhengig av andre også, sier Angell som forventer at DNO vil bidra.

Tror på samarbeid
- Vi forutsetter og regner med at DNO vil samarbeide med oss på en positivt måte, sier han og bekrefter at DNO selv fikk vite om etterforskningen gjennom pressemeldingen.

- Vi har ikke vært i kontakt med noen andre i denne saken så langt.

Børsen har tidligere konkludert med at selskapet har overtrådt bestemmelsene for løpende opplysningsplikt. Økokrim har hatt kontakt med Kredittilsynet om saken og 24. september ble den sendt over til Økokrim for vurdering om en eventuell strafferettslig etterforsking.

Økokrim konkluderer med at det foreligger rimelig grunn til å etterforske om noe straffbart har skjedd, og viser til straffeprosessloven paragraf 224:

DN.no har ikke lykkes i å få en kommentar fra DNO-talsmann Ketil Jørgensen.

DNO-aksjen DNO reagerte kraftig ned etter at nyheten ble kjent, og er ned rundt 7,9 prosent til 4,76 kroner.

- Det er jo ikke positivt at det iverksettes etterforskning. Vi har sagt at utviklingen i DNO-aksjen fremover kommer til å være nyhetsdrevet, og dette peker jo ned og ikke opp, sier analytiker Gudmund Halle Isfeldt i DnB Nor til DN.no.

Se også bildeserien:

DN.no kommer straks tilbake med mer. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.