Yara informerte fredag morgen om at granskingen har avdekket uregelmessigheter knyttet til utbetalinger og tilbud om betaling i tre land. Konsernsjef Jørgen Ole Haslestad understreker i den forbindelse at selskapet har nulltoleranse for korrupsjon.

– Det er positivt at konsernsjefen signaliserer at selskapet ønsker å rydde opp i dette, sier førstestatsadvokat Marianne Djupesland i Økokrim til NTB.

Kjent materiale
Økokrim gikk inn i saken etter å ha blitt informert om mulige ulovligheter av Yara selv for et drøyt år siden.

– Mye av materialet som granskingen baserer seg på, er opplysninger som er kommet fram under Økokrims etterforskning, blant annet gjennom ransaking i Sveits. Dette viser at det er viktig at Økokrim kobles inn på et tidlig tidspunkt, fortsetter førstestatsadvokaten.

Fortsatt gjenstår en del politietterforskning både i Norge og utlandet, opplyser Djupesland, som sier hun håper det ikke vil ta altfor lang tid før Økokrim kan komme med en konklusjon i saken. Samtidig understreker hun at det kan være tidkrevende å innhente en del av informasjonen fra andre land.

Tre siktet
Økokrim har ikke ønsket å navngi de siktede i saken, men Yara har selv opplyst at to i konsernledelsen er siktet. I tillegg har tidligere konsernsjef Thorleif Enger gjennom sin advokat opplyst at han er siktet i saken, men at han nekter kjennskap til korrupsjonen som skal ha foregått.

Økokrim har tidligere ikke utelukket at flere kan bli siktet i saken, men førstestatsadvokat Djupesland ønsker ikke å si noe om siktelsene omfatter flere enn de tre.

– Det kan jeg ikke si noe om. Det er ikke naturlig å kommentere det, forteller hun til NTB. (©NTB)

Se video: Yara-rapport bekrefter korrupsjon:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.