Høyesteretts ankeutvalg har avvist klagen fra tre menn som i februar i år ble dømt til fengsel i henholdsvis fire, fem og fire måneder for misbruk av innsideinformasjon knyttet til handelen med Eltek-aksjer, ifølge en melding mandag.

Dermed er dommen fra lagmannsretten domskraftig.

I august 2012 tok Økokrim ut tiltale mot tre menn sent i førtiårene for innsidehandel i forbindelse med salget av datterselskapet Nera Networks til Ceragon i 2011.

I første rettsrunde vant de tre frem. I februar i år ble imidlertid alle tre dømt i lagmannsretten til mellom 120 dager og fem måneder i fengsel. Det var lavere enn aktors påstand på fem og syv måneder.

Den ene av de dømte var i 2011 ansatt i Nera Networks i Australia, og skal ifølge tiltalen ha gitt innsideinformasjon til en av de andre involverte.

Han skal så ha gitt informasjon videre til tredjemann.

De to sistnevnte skal ha lagt inn ordre på totalt 451.700 Eltek-aksjer på formiddagen 19. januar 2011 og sikret seg totalt 236.420 aksjer gjennom handelsdagen. Investeringen i Eltek-aksjer beløp seg til nesten en million kroner. Først timer etter at børsen stengte samme ettermiddag, sendte Eltek ut melding om at Nera var solgt til det britiske selskapet.

Politiadvokat Jul Fredrik Kaltenborn har tidligere uttalt at tiltalen bygger på at innsideinformasjon i Eltek er kommet på avveie.

- Når et børsnotert selskap ikke håndterer innsideinformasjon på en profesjonell måte, kan slike lekkasjer oppstå, sa Kaltenborn til DN ifjor.

Under etterforskningen av saken ble klart at Eltek ikke hadde ført fullstendige lister over hvem som satt på innsideinformasjon mens salgsprosessen pågikk.

Eltek fikk et forelegg på 600.000 kroner for den slepphendte håndteringen, et forelegg selskapet har vedtatt.

To av mennene er dømt til fengsel i 120 dager. Den tredje fikk fem måneder fordi han både har handlet aksjer og videreformidlet informasjonen.

De to som handlet aksjer og inkasserte gevinst på oppgangen, fikk i tillegg inndratt henholdsvis 68.419 og 127.467 kroner.

Ingen av de tre er tidligere straffedømt for lignende forhold.

Les også:
Én norsk skole med i eksklusiv «klubb»

 


 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.