Saken  er oppdatert.

- Min klients livs mareritt er over. Han er dypt berørt, men grunnleggende glad, sier Berit Reiss-Andersen, advokat og forsvarer for Klaus Klausen, skatterådgiver i Ernst & Young.

I 11 år var han siktet og tiltalt for grov skatteunndragelse i Transocean-saken (se faktaboks). Med påstand om fire års fengsel ble han og alle de andre tiltalte frifunnet i juli 2014.

Ankesaken skulle begynt 5. januar, men ble utsatt etter at hovedaktor Morten Eriksen ble tatt av saken. Onsdag ettermiddag orienterte Økokrim om at hele saken er trukket.

Inhabilitetsinnsigelser

DN skrev i forrige uke at forsvarerne i Transocean-saken krevde ankesaken avvist.

De mente førstestatsadvokat Morten Eriksen som hovedaktor i saken har vært inhabil fordi han har bygd saken på det de mener er private rettsoppfatninger.

Eriksen fikk før jul kritikk fra Riksadvokaten for ikke å ha levd opp til den objektivitet som kreves av påtalemyndigheten.

- En gledens dag

- Dette er en gledens dag. Men det er en bittersøt glede, fordi dette har vært en unødvendig og langvarig  belastning for min klient, sier Reiss-Andersen og fortsetter:

- For alle som har vært tiltalt i denne saken, har anklagen også rammet deres profesjonalitet og integritet i tillegg til den sosiale belastning det er å ha en strafferettsanklage hengende over seg. Jeg tror man knapt kan forestille seg hva det betyr for en godt voksen mann å få ødelagt de ti siste årene av sitt arbeidsliv. Så selv om han er å anse som uskyldig, har han allerede sonet en betydelig straff.

Reiss-Andersen konstaterer at etter inhabilitetsinnsigelsene ble fremsatt, har Økokrimsjefen nå tatt en riktig beslutning og trukket anken.

- Det er selvfølgelig bedre sent enn aldri. Dette er ikke tidspunktet for å hovere eller forsterke kritikken mer enn vi har gjort.  Men det illustrerer en systemsvikt, jeg må få komme tilbake til, sier Andersen.

Les også:

Frykter Kina-sjokk: - Da får vi bråstans

Derfor kan 10-13 dollar være en riktigere oljepris  

  DNB: Dette skjer med boligmarkedet hvis oljeprisen blir liggende

Se DNtv: De fem beste billigkjøpene på Polet

De fem beste billigkjøpene på polet
Slunken lommebok etter jule- og nyttårsfeiringen? DNs vinanmelder gir deg de fem beste billigkjøpene på Vinmonopolet.
02:36
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.