«Retten finner bevist at tiltalte har fremkalt, styrket og utnyttet en villfarelse hos fornærmede ved å innbilde henne at hun trygt kunne låne ham penger, og at hun skulle få pengene tilbake», heter det i den ferske dommen fra Oslo tingrett.

De to var naboer på vestkanten i Oslo, og pengene til den formuende 90-åringen skal blant annet ha blitt investert i et medieselskap i Dubai. Neverdal skal også ha forsøkt å kjøpe en Tesla til 724.000 kroner, og forklarte i retten at en investeringspartner førte ham bak lyset. Mye av pengene skal være benyttet på prosjekter i utlandet gjennom partneren, som tidligere er straffedømt for økonomisk kriminalitet.

55-åringen fortalte i retten at han og partneren hadde fått rettigheter til å lage en oppfølger til filmen om Pippi Langstrømpe. Filmen, som skulle ha manus skrevet av Hollywood-stjernen Steven Seagal, finnes det kke dokumentasjon på at eksisterer. Samtidig skal de blant annet ha jobbet med å etablere butikkjeden Wal-Mart og netthandelsselskapet Amazon i De forente Emirater.

«Han fikk henne til å tro at han skulle investere pengene i gode prosjekter som skulle gi god fortjeneste. Fortjenesten skulle de dele. Han fortiet for henne at prosjektene var svært luftige og tvilsomme og uten noen substans, og at han ikke ville forvalte de pengene han mottok på en betryggende måte, føre regnskap for dem eller redegjøre betryggende for dem,» heter det i dommen.

- Jeg registrerer at dommen er lavere enn straffpåstanden fra aktor. Jeg vet ikke hva klienten min gjør videre, men jeg skal snakke med ham senere i dag, sier forsvarer Kristin Morch til Dagens Næringsliv.

Aktor Knut Horn la ned påstand om fire og et halvt års fengselsstraff. Bedrageriene pågikk i en periode på to år, og den domfelte stanset ikke til tross for at han ble ilagt besøksforbud og politiet anså transaksjonene den eldre kvinnen foretok til 55-åringens fordel for suspekte, fremgår det av dommen fra Oslo tingrett.

«Det er betydelig straffskjerpende at han over lang tid og ved en rekke anledninger grovt har misbrukt et gammelt menneskes tillit. Han stanset ikke med bedrageriene før han ble varetektsfengslet», heter det i rettsavgjørelsen.

- Jeg synes det er en god dom. Premissene og alt som skrives om skyldspørsmålet er vi fornøyd med, og som helhet er dommen god, sier aktor Knut Horn.

Aktor opplyser at det vil bli iverksatt ytterligere etterforskning for å finne ut hvor pengene har blitt av.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.