NRK har fått tilgang på antall saker som er meldt inn og hvor mange som er avvist av Økokrim fra 2010 til 2015. Tallene viser at Økokrim har sagt nei til mer enn 73 prosent av sakene de har fått på sitt bord i perioden.

I 2015 tok Økokrim bare tak i rundt én av fem saker som ble meldt inn. Det gjelder også i saker der Økokrim er relativt sikre på at det har foregått noe kriminelt, ifølge kanalen.

– Det er en utvikling over lengre tid. Politiinnsatsen mot økonomisk kriminalitet har ikke holdt tritt med kriminalitetsutviklingen og hvordan både kontrollorganer og de store selskapene ruster seg, avdekker og følger opp denne type lovbrudd. Det har gått over noen år, sier Økokrim-sjef Trond Eirik Schea.

Mister effekt

Eksempler på saker som er blitt avvist er bedrageri, underslag og korrupsjon.

– Økokrim skal ta saker fra oss som enten er store og omfangsrike, eller av prinsipiell betydning. De tre siste årene har de avvist av 20 av 33 saker vi har gitt dem, sier Hans Christian Holte i Skattedirektoratet til NRK.

Han kaller det utfordrende, fordi man mister den avskrekkende effekten som ligger i risikoen for å bli tatt og dømt.

Justisministeren er ikke bekymret

Justisminister Anders Anundsen (Frp) sier til NRK at politireformen er et viktig grep for å få bedre kontroll på den økonomiske kriminaliteten i Norge.

– Politiet skal intensivere innsatsen mot økonomisk kriminalitet i distriktene. Vi skal også se på om Økokrims organisering fungerer optimalt i dag, og om det er noe som bør gjøres annerledes. Vi har også fokusert mye på arbeidslivskriminalitet den siste tiden, sier Anundsen, som understreket at han ikke er bekymret for utviklingen, men at de fortsatt ikke er i mål i kampen mot økonomisk kriminalitet. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Følg markedet med DN Investor

Les også på DN.no:

Legger to offshorefartøy i bøye

Her er ukens aksjetips

DN Ekspress: - Kina sleper bena etter seg

Se DNTV: Kan roboter ta seg av innsjekk på flyplassen?

Kan roboter ta seg av innsjekk på flyplassen?
Det skjer neppe med det første, men i fremtiden kan en robot som denne ta i mot deg når du skal sjekke inn på flyplassen eller på hotellet.
01:13
Publisert: