Fire papegøyer og én gulbrystet jorddue er smuglet til Norge ulovlig, i tillegg er syv vandrefalker, to døde kattugler og én død hønsehauk oppbevart uten registrering hos Direktoratet for naturforvaltning, fremgår det av Økokrims tiltale (se grafikk).

52-åringen fra Andebu er også tiltalt for å ha jobbet svart med utstopping av dyr, parallelt som han urettmessig har mottatt NAV-penger.

– Dette er alvorlig på den måten at det er viktig for naturmangfoldet at man har oversikt over artene som tas ut av naturen og flyttes over landegrenser. Øvre strafferamme i tiltalen er tre års fengsel, sier politiadvokat Tarjei Istad hos Økokrim.

52-åringen ønsker ikke å kommentere tiltalen og henviser DN til advokat Fredrik Schøne Brodwall.

– Han erkjenner ikke straffskyld. Han mener utstoppingen har foregått på hobbybasis, sier Brodwall.

Svinesund

Av tiltalen fremgår det at NAV-klienten innførte én papegøye rødbukara, to blåhodepapaegøyer, og én papegøye svarthetteparakittt til Norge fra Danmark 26. januar ifjor. Dette skal ha skjedd uten uførelisens fra Danmark. Selve innførslene skal ha skjedd på Svinesund.

– Myndighetene vil ha kontroll på hvilke arter som tas inn til Norge, sier politiadvokat Istad.

I mars 2009 ble det funnet fire vandrefalker hjemme i bopelen på Andebu som ikke er registrert, det til tross for at de var merke- og registreringspliktige. I juli 2011 ble det oppbevart ytterligere syv vandrefalker som var merke- registreringspliktige, ifølge Økokrim. I fryseren er det også funnet ulveskinn, brunbjørnskinn av underarten grizzly, kjernebiter og moskusskinn.

Inndrar våpen

Totalt skal 52-åringen ha unnlatt å rapportere 122.700 kroner i skattepliktig inntekt i 2012, og unnlatt å registrere seg i merverdiavgiftsmanntallet, til tross for at han hadde avgiftspliktig omsetning på minst 72.700 kroner, heter det i tiltalen. Videre skal han ha unnlatt å melde fra til Nav om inntekten for 2012, og dermed forledet Nav til å utbetale inntil 260.715 kroner i arbeidsavklaringspenger og uførepensjon.

Økokrim har inndratt de nevnte papegøyene og annet vilt, samt to hagler av merke Bayard og Husqvarna som sto utenfor våpenskapet i sidebygningen på eiendommen. Det er også besluttet inndragning av unndratt trygdeavgift, inntektsskatt og merverdiavgift.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.