Telenor-sjef Sigve Brekke sier han er opprørt over at Vimpelcom har begått korrupsjon i Usbekistan. Sent igår kveld ble det kjent at Vimpelcom betaler bøter tilsvarende 795 millioner dollar til amerikanske og nederlandske myndigheter.

Telenor eier 33 prosent av Vimpelcom.

- Det er skuffende og svært alvorlig at et selskap Telenor er deleier i innrømmer korrupsjon, sier Telenor-sjef Sigve Brekke til DN.

- Dette er noe Telenor absolutt tar avstand fra.

Les mer: Slik skjulte Vimpelcom korrupsjonen

- Burde gjort mer

Sigve Brekke tar nå også selvkritikk for måten Telenor har håndtert saken.

- I ettertid kan vi se at Telenor burde ha gjort mer for å følge opp disse sakene i Vimpelcom.

- På hvilken måte?

- Det er for tidlig å si. Vi sitter nå og leser grunnlaget for forliket, det er på over 100 sider. I tillegg er dette kjernen vi har bedt Deloitte gjøre en fullstendig gjennomgang av. Jeg vil derfor ikke gå i detaljer på dette, annet enn å si at Telenor kunne ha fulgt opp dette på en bedre måte og at vi tar selvkritikk på det.

Telenor har engasjert Deloitte til å gjennomgå hvordan selskapet har håndtert Vimpelcom-investeringene siden 2006. Det er ventet en konklusjon ved utgangen av mars.

Trykker på salgs-knappen

Kort tid etter at Brekke tiltrådte som Telenor-sjef i august 2015, besluttet han å sette eierposten i Vimpelcom på salgslisten.

Etterforskningnen av de alvorlige korrupsjonsmistankene gjorde imidlertid salgsprosessen vanskelig. Brekke var tydelig på at etterforskningen måtte avsluttes før Telenor kunne forvente å få solgt aksjene. (Saken fortsetter under).

- Nå kan vi sette igang salgsprosessen, sier Brekke.

Han sier selskapet nå vil engasjere rådgivere og presse på for å finne en kjøper til posten. Telenor har ikke formelt engasjert rådgivere ennå, ifølge Brekke.

- Vi vil gå ut og finne aktuelle kjøpere og sette igang dette på "full steam". Men dette er en prosess som kan ta tid. Det er ikke slik at vi bare skal droppe aksjene over natta. Vi må finne en måte å selge dette på på en ordentlig måte.

Følg markedet på DN Investor HER

Les mer: Jakter på personene bak Vimpelcom-korrupsjon

 

Se også på DNtv: Hvem visste hva når?

Hvem visste hva når?
Jon Fredrik Baksaas hevder han ikke viste om Takilant før i 2012, samtidig som transaksjoner med selskapet ble behandlet i Vimpelcom.
01:11
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.