- Vi håper at Argentina vil dukke opp ved forhandlingsbordet, men det er ingen dialog ennå, sier en person tilknyttet Elliott Management Corp. til Wall Street Journal.

Argentina kan snart misligholde statsgjelden for andre gang på 13 år, takket være en rettsavgjørelse i USA mandag denne uken.

Mangemilliardær Paul Elliott Singer fikk medhold i amerikansk høyesterett om at han og andre kreditorer har krav på flere titall milliarder kroner fra det latinamerikanske landet.

Utbetalingene må skje innen utgangen av måneden. Dét vil knekke landets økonomi, hevder argentinske myndigheter.

Tiårig rettsmaraton

Singer investerte i argentinsk statsgjeld for 13 år siden.

Argentina gikk senere konkurs, og reforhandlet deretter statsgjelden. Investorene ble tilbudt ned mot 30 prosent av pålydende samt oppgjør i nye papirer.

Ni av ti investorer aksepterte løsningen, men Singer sa nei. Hedgefondsforvalteren mente han hadde kontraktsmessig rett på å sitte til forfall og kreve full tilbakebetaling.

Det tiårige rettsmaratonen fant sin løsning i begynnelsen av denne uken, da amerikansk høyesterett ga Elliott medhold.

Argentina må betale Elliott og resten av «utholderne» rundt ti milliarder kroner allerede innen utgangen av måneden.

Samlet sett kan de ha krav på opp mot 100 milliarder kroner, ifølge argentinske myndigheter. Kjennelsen gir dem rett til utbetaling før investorene som deltok i restruktureringen.

Argentina hevder ikke å ha råd til å betale begge gruppene. Valutareservene er halvert de siste årene, og utgjør 170 milliarder kroner.

Les mer: Han kan knekke Argentina

Vil akseptere obligasjoner

President Cristina Fernandez uttalte i en tale som ble kringkastet i Argentina mandag kveld, at landet er villig til å forhandle. Men nå har Argentina sendt ut blandede signaler:

På onsdag sa en advokat som representerte landet at en delegasjon vill komme til New York for å snakke med hedgefondene i neste uke. Men torsdag opplyste en annen argentinsk representant at "det ikke er noen delegasjon eller komité som står klar for for en eventuell tur til USA".

Elliott Management er i alle fall klare for forhandlinger - og de er villige til å akseptere obligasjoner som en del av oppgjøret, ifølge WSJ.

Les også: Argentina på kanten av ny stats-bankerott

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.