Statsminister Erna Solberg (H) følger nøye med på utviklingen i det norske boligmarkedet. Hun mener det absolutt er grunn til å være bekymret over prisveksten. 

Etter fallet ifjor høst, har prisene så langt i år bare tikket oppover. Nylig viste eiendomsmeglerbransjens statistikk for april tidenes høyeste boligpriser.

- Det er en underliggende ubalanse i boligmarkedet, sier Solberg til DN.

Etterlyser mer bygging

Ifølge statsministeren dreier ubalansen seg om at det gjennom flere år er blitt bygget for få nye boliger, spesielt i de største byene.

- Flere mennesker har flyttet til en del steder i dette landet uten at det er nok boliger. Det er den største underliggende ubalansen, sier hun.

- Når det er underdekning i et marked, stiger også prisene. Derfor er det å få opp boligbyggingen ganske viktig, sier Solberg.

- Hvordan skal vi få fart på boligbyggingen?

- Det er blant annet det Jan Tore (kommunalminister Sanner red. anm) gjør: Deregulerer, gjør det enklere, sørger for at plan- og bygningsprosessene går bedre, og så videre. Det jobber vi med, svarer statsministeren.

Avhenger av økonomien

Ifjor pekte mange økonomer - både i Norge og internasjonalt - på bobletendenser i det norske boligmarkedet. Sjefstrateg Peter Hermanrud i Swedbank First Securities var en av dem som fryktet at landet stod overfor en sprekk i boligboblen. Nylig gikk han ut og avblåste faren for denne gang.

Statsminister Solberg sier til DN at hun synes det er «vanskelig å vurdere spørsmålet om det er bobler eller ikke». Hun ser riktignok en viktig forskjell mellom Norge og andre land som har hatt boligbobler som har sprukket.

- Disse landene har ikke hatt den befolkningsveksten Norge har hatt. Bobler bærer ofte preg av at det overinvesteres - ikke av boligformål, men av andre hensyn. Det tror jeg ikke vi gjør i Norge, sier Solberg og fortsetter:

- Det betyr at så lenge vi har orden på økonomien, så går dette bra. Får vi større ledighet, vil det imidlertid bety større usikkerhet. Spørsmålet er dermed om vi har god og sunn nok økonomi til å forsvare de høye prisene.

- Vil bli en utfordring

Solberg legger ikke skjul på at hun vil bli bekymret dersom prisene over tid fortsetter å øke i samme tempo som før høstens boligprisfall. For ingenting stiger inn i himmelen, minner hun om.

- Dagen da det er balanse i boligmarkedet igjen vil kanskje komme. Da vil muligens mange ha lånt for mye  til bolig. Det vil bli en utfordring, sier statsministeren.

Boliglånsundersøkelsen fra Norges Bank viste nylig at det er blitt lettere å få boliglån.

- Gir dette grunn til bekymring?

- Bankene må gjøre den individuelle sikkerhetsvurderingen av den enkelte lånetaker. Det er deres plikt og deres bankfaglige ansvar, svarer Solberg.

- Du stoler på at bankenes utlån er forsvarlig?

- Ja, og jeg mener at de generelle reglene også skaper store problemer. Hvis man sier at man for eksempel opererer med veldig strenge egenkapitalkrav, vil det være en del ungdom som vil få problemer med å komme seg inn på markedet selv om de kan håndtere lånene sine, svarer statsministeren.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.