Finansmarkedene har lært seg å stole og lytte på råd og advarsler fra Raghuram Rajan. Ingen har glemt advarslene han kom med sommeren 2005.

Den tidligere sjeføkonomen i Det internasjonale pengefondet (IMF) ble huket inn som ny sentralbanksjef i India ifjor høst. Nå er Rajan igjen en bekymret mann.

Raghuram Rajan frykter at den løse pengepolitikken og rekordlave renten som verdens største sentralbanker har ført siden finanskrisen rammet for seks år siden, vil påføre land store lidelser.

– I mange år har vi, sentralbankene, overbevist markedene om at vi alltid vil komme reddende til, holde rentene lave veldig lenge og finne alle mulige måter å tilføre markedene likviditet på, sier han i et intervju med Time Magazine.

Japan, USA og Den europeiske sentralbanken har holdt renten nært nullpunktet siden finanskrisen høsten 2008. Tilgangen til kapital har sjelden vært enklere – ikke bare i de berørte markedene, men også i andre land som har tilgang til internasjonale kapitalmarkeder.

– Har vi kunstig holdt realrenten lavere enn hva som er et riktig nivå og lagt til rette for investeringer som ikke er de mest hensiktsmessige for økonomien? spør Rajan.

Opp fra et hull

Han er forsiktig med å kritisere den amerikanske sentralbanken (Fed) og sentralbanksjef Janet Yellen. Fed er i ferd med å trappe ned støttekjøpene av rentepapirer gradvis.

– Jeg er enig med Fed i at hvis vi skal komme opp av dette hullet vi er i, må det skje på en forutsigbar og forsiktig måte. Det kan ikke gjøres i ett steg, sier han.

Kan ramme USA og verden

Før nedtrappingen startet ifjor høst, rømte investorer fra det indiske aksjemarkedet og sendte aksjekursene kraftig ned. Hans oppgave som ny sentralbanksjef var å stabilisere den indiske økonomien og finansmarkedene. Det har han klart. Siden han ble innsatt som sentralbanksjef ifjor høst har nøkkelindeksen på børsen steget med over 35 prosent.

– Den løse pengepolitikken har sendt prisene på aktiva langt høyere enn de underliggende verdiene. Dette har gjort markedene mer sårbare for negative nyheter, sier Rajan.

Setter opp renten

Han har igangsatt tiltak som har som mål å bygge opp valutareservene i India for å ha en tilstrekkelig buffer i tilfelle en ny finanskrise rammer verdensøkonomien. Disse tiltakene har redusert importen til India. Han har satt opp renten tre ganger.

– USA må innse at de tiltakene vi må igangsette for å beskytte oss på lengre sikt vil påvirke USA. Hvis du ikke er forsiktig med tanke på den uroen du skaper, vil andre bli tvunget til å reagere. Resultatet er at alle kommer dårligere ut, sier den indiske sentralbanksjefen.

Les også: Optimismen tilbake i Asia

Dette er utsikten fra verdens dyreste bolig

Ramadan-rush til Londons luksusstrøk  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.