I 2009, ett år etter at finanskrisen rammet USA og andre vestlige land, var turen kommet til Dubai. I løpet av noen måneder falt eiendomsprisene med nesten 60 prosent.

Eiendomsselskapet Dubai World hadde gjeldsforpliktelser på 59 milliarder dollar, og emiratet sto ved kanten av stupet.

Utlendinger flyktet fra Dubai, og det var frykt for at byen ville bli en spøkelsesby.

Dommedagsprofetene tok feil.

Bygger tvillingtårn

Byggevirksomheten har tatt seg kraftig opp igjen, og gigantomanien som delvis forårsaket problemene for fem år siden er tilbake – med full styrke.

Tidligere denne uken ble byggingen av verdens høyeste tvillingtårn lansert, i et område som markedsføres som Dubai Creek Harbour. Petronas-tårnene i Kuala Lumpur i Malaysia holder i dag rekorden på 452 meter.

– Det er mye mindre spekulasjon denne gangen. Eiendomsmarkedet utgjør kun åtte prosent av økonomien mot 14 prosent før krisen, sier direktør Marios Maratheftis hos Standard Chartered til Businessweek.

Mall of the World markedsføres som verdens største luftavkjølte by med blant annet 100 hoteller, en egen fornøyelsespark og kjøpesentre – fordelt over 800.000 kvadratmeter når prosjektet står ferdig.

Samtidig fører uroen i regionen til at Dubai fremstår som et trygt sted.

– Libyere, syrere, egyptere og iranere – de er alle her. Dette er stedet å være – om ikke fysisk tilstedeværelse, så i alle fall å plassere pengene, sier direktør Patrick Lord hos Control Risks Group til Businessweek.

Ifjor økte eiendomsprisene i Dubai med 35 prosent.

– De forente arabiske emirater tilbyr betydelige muligheter i en periode hvor utviklede markeder bremser. Det er også en oppfatning om at dette er et land med lavere risiko enn de fleste fremvoksende markeder, sier direktør Yacine Amor hos Bank of America Merrill Lynch til Wall Street Journal.

IMF-advarsel

Det internasjonale pengefondet (IMF) kom med en kraftig ­advarsel til myndighetene i vår, hvor de anbefalte umiddelbare tiltak ­rettet mot eiendomsmarkedet. Dette er blitt fulgt opp av lokale myndigheter.

– Tiltakene som vi har foreslått er blitt satt inn og har hjulpet. Store eiendomsprosjekter gjennomføres mer gradvis og styrt, sa IMFs Harald Finger, som ledet en delegasjon til Dubai denne uken.

Dubai står som arrangør av World Expo i 2020. Verdensutstillingen forventer å skape en årlig økonomisk vekst på minst 1,5 prosent de neste seks årene i form av økte investeringer og aktiviteter.

«Den økonomiske veksten er forventet å nå 4,8 prosent i 2014 og rundt 4,5 prosent de kommende årene. Dette støttes opp av en rekke megaprosjekter som er lansert de siste 18 månedene og World Expo», skriver United Securities i en analyse.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.