Inflasjonen i Venezuela er allerede verdens høyeste, og de økonomiske utsiktene for landet er dystre, særlig etter at oljeprisen har falt kraftig det siste året. Men selv om tallet er høyt, er det ikke så ille som internasjonale økonomer har spådd tidligere i år. Flere har ventet at inflasjonen ville overstige 100 prosent.

President Nicolás Maduro presenterte sitt anslag på 85 prosent da han kunngjorde tiltak som skal hjelpe befolkningen til å takle den pågående økonomiske krisen. Spådommen om 60 prosents inflasjon i 2016 kommer fra regjeringens foreslåtte statsbudsjett.

Skylder på økonomisk krig

Prisnivået i Venezuela økte med 68,5 prosent i jor, og prisene fortsetter å øke.

Kritikere mener Maduro har mislyktes med sin sosialistiske modell, som består av pris- og valutakontroll kombinert med fiendtlighet mot den private sektoren. Presidenten selv beskylder sine politiske motstandere og forretningsmenn for å føre en økonomisk krig i forsøk på å velte regjeringen.

Regjeringen åpner for å bruke totalt 1.550 milliarder bolivar, tilsvarende 2.000 milliarder kroner, i neste års statsbudsjett. Det er over dobbelt så mye som i budsjettet for 2015. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

 

Les også: Landet kan gå bankerott allerede neste år


Fra krise til katastrofe

Venezuela ber om Opec-koordinering med Russland