Ifølge SSBs Arbeidskraftundersøkelsen (AKU) viste sesongjusterte tall med tre måneders glidende gjennomsnitt at ledigheten var på 102.000 personer i november, tilsvarende en ledighetsrate på 3,7 prosent.

På forhånd var det ventet en sesongjustert ledighet på 3,8 prosent i november, ifølge syv anslag TDN Finans hentet inn.

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets mener tallene vitner om et robust arbeidsmarked.

- Dette vitner ikke om et arbeidsmarked som forverrer seg. Tvert imot er det ganske god vekst i sysselsettingen, sier hun til DN.

- Samtidig er det vekst i arbeidsstyrken, og resultatet da er at ledigheten i fjerde kvartal blir liggende på samme nivå som i tredje kvartal 3,7 prosent, påpeker hun.

Kronen styrkes noe umiddelbart etter publiseringen av tallene. En euro koster i skrivende stund 8,77 kroner, mens den før publiseringen kostet i underkant av 8,80 kroner.

Følg kronekursen på DNs børs- og markedssider

- Mer robust

Haugland mener tallenes tale er klare:

- Dette vitner om et arbeidsmarked som er enda robust med tanke på det som skjer med bremsen i den oljerelaterte delen av økonomen, sier hun.

DNB Markets venter stigende arbeidsledighet i 2015, 2016 og 2017 - med en topp på 4,4 prosent. Dette kan komme til å gjøre seg gjeldende i løpet av første kvartal i inneværende år, tror Haugland.


 - Vi forventer å se det i tallene utover 2015, og at den negative trenden vil bli tydelig. Det er vanskelig å si akkurat når det skjer.

- Kan det gi private husholdninger en falsk trygghet at disse tallene ikke gjenspeiler oljebremsen?

- Det er nok behov for mye arbeidskraft i andre deler av norsk økonomi. Noen av dem som har opplevd usikkerhet i oljerelaterte bransjer kan allerede ha byttet jobb over til andre bransjer som det offentlige eller eksportbransjer som trenger arbeidskraft, svarer Haugland og legger til:

- For norsk økonomi er det bra hvis arbeidstakerne/forbrukerne ikke tar skrekken. Det vil jo, alt annet like, føre til at veksten i norsk økonomi holder seg bedre.

- Volatile

Handelsbanken Capital Markets var blant dem som ventet at arbeidsledigheten holdt seg uendret i november.

- Ifølge AKU har sysselsettingsveksten vært negativ de siste månedene, samtidig som arbeidsstyrken har holdt seg noe mer oppe. Dette har bidratt tilat vi har fått et skift opp i AKU-ledigheten, skriver analytikerne i sin morgenrapport.

De understreker at månedstallene kan være «rimelig» volatile.

- Derfor er vi mest opptatt av den trendmessige utviklingen i sysselsettingen og arbeidstilbudet. Vi vil særlig se etter om den negative utviklingen i sysselsettingen har fortsatt. I så fall kan dette være et signal om at ledigheten vil stige noe mer enn hva Norges Bank har anslått, heter det i rapporten.

Norges Bank venter AKU-ledighet på 3,75 prosent i år.

Les også:
– Det var ikke mangelen på stein som gjorde at steinalderen tok slutt
Advarer foreldre mot kjøp av falske leketøy
- Jeg er overrasket over styrken i det som skjer (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.