Norges handelsbalanse mot utlandet viste et overskudd på 9,5 milliarder kroner i februar, som tilsvarer en nedgang på 60,1 prosent fra samme periode året før og en nedgang på 44,2 prosent fra januar, melder Statistisk sentralbyrå (SSB) onsdag.

«Reduksjonen er drevet av utviklingen i olje og gassprisene, som målt i norske kroner har falt over 30 prosent de siste tolv månedene», skriver SSB.

Eksporten utgjorde 59,2 milliarder kroner, tilsvarende en nedgang på 14,2 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, mens importen utgjorde 49,7 milliarder kroner, noe som utgjør en oppgang på 9,8 prosent på årsbasis.

Fastlandseksporten var 31,6 milliarder, en oppgang på 1,9 prosent fra samme periode i fjor.

Handelsbalansen for fastlandet viste et underskudd på 17,7 milliarder kroner, en nedgang på 24,5 prosent fra året før.

Lavere olje- og gasspriser

Naturgasseksporten utgjorde 15,0 milliarder kroner i februar, ned 26,4 prosent fra tilsvarende periode i fjor. Prisene på naturgass i gassform har falt 31,3 prosent de seneste tolv månedene, mens eksportvolumet i februar var 9,9 milliarder standard kubikkmeter, opp 4,3 prosent.

Betydelig nedgang har det også vært i eksportverdien for råolje, som endte på 12,4 milliarder kroner og dermed falt 25,3 prosent fra februar i fjor. Oljeprisen steg noe fra januar i år, men de seneste tolv månedene har prisen falt 36 prosent, fra 447 til 285 kroner fatet. I samme periode økte eksportvolumet med 16,8 prosent og utførselen i februar var på 43,4 millioner fat.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Følg markedet med DN Investor

Les også på DN.no:

DN Ekspress: - Kina får ingen hard landing

16 drept av bombe på buss i Pakistan

Oljeprisene henter inn litt av fallet

Se DNTV:

Kan roboter ta seg av innsjekk på flyplassen?
Det skjer neppe med det første, men i fremtiden kan en robot som denne ta i mot deg når du skal sjekke inn på flyplassen eller på hotellet.
01:13
Publisert: