I starten av hvert år har DN laget en quiz om utviklingen i norsk økonomi og andre nært relaterte temaer. Tusenvis av lesere deltar, blant dem flere profilerte økonomieksperter og næringslivstopper.

Trodde ikke det var sant

Av de 2762 personene som deltok i 2015-utgaven var blant annet:

  • Prosjektledere i et svært velrenommert internasjonalt konsulentfirma
  • Meglersjefer i kjente nordiske finanshus
  • Skips-, olje- og aksjemeglere
  • Fondsforvaltere
  • Assisterende banksjefer
  • Konserndirektører i børsnoterte selskaper

De aller fleste av disse gjorde det svært skarpt, men må imidlertid se seg slått av Grethe Simensen (69), Spania-bosatt pensjonert gymlærer og blomsterdekoratør.

Delta i DNs nyttårsquiz for 2016 her.

Simensen vant suverent, men når DN ringer for å fortelle om triumfen, tror hun ikke på beskjeden. Faktisk tror hun ikke på resultatet før hun får se det svart på hvitt i en epost.

Simsensen forutså utviklingen i kronekursen, oljeprisen, boligprisene, boligrentene, hva som ble vinneraksjen blant de største selskapene på Oslo Børs, og mer.

– Hvordan har du klart å gjøre så nøyaktige anslag for den økonomiske utviklingen i Norge?

– Nå skal du høre her. Jeg følger veldig mye med på hva som skjer med oljeprisen og kronen og slikt. Det er faktorer som potensielt påvirker min norske pensjon i stor grad, så det er svært viktig for meg. Og så er jeg en tilhenger av sunn fornuft. Da man så tegn på at det gikk dårlig med oljeprisen, var det klart det blir tøffere tider i Norge, sier Simensen.

– Jeg har ikke noen økonomisk utdannelse, men bruker en del tid på å tenke gjennom disse temaene når jeg planlegger fremtiden min, understreker hun.

Tapte på bankkrisen

Simensen forteller at hun har litt erfaring med å investere i aksjer, men at hun har holdt seg unna slikt etter at hun tapte stort under den norske bankkrisen på slutten av 80- og starten på 90-tallet.

– Da tapte jeg nesten en halv million kroner på aksjer i Kreditkassen, sier hun.

Simensen forteller om dramatikken og misnøyen da Staten gjennom Statens Banksikringsfond og Statens Bankinvesteringsfond overtok aksjene i landets tre største forretningsbanker, DNB, Fokus Bank og Kreditkassen. Forløpet var de enorme nedskrivningene hele banksektoren hadde tatt etter år med kraftig utlånsvekst, som var så store at de ble vurdert som en trussel for hele det norske banksystemet.

– Etter det mistet jeg interessen. Men jeg har alltid vært glad i tall, og fortsatt å følge med siden, sier hun.

Flaks

Seniorøkonom Ole André Kjennerud i meglerhuset DNB Markets er en av ekspertene som ble slått ned i støvlene av pensjonisten.

– Hvordan reagerer du på å bli slått av en amatør?

– Jeg er ganske ydmyk til det vi gjør av prognosearbeid når det gjelder konkrete tall. Når jeg snakker med kunder, pleier jeg å vektlegge at det er diskusjonen rundt temaene hvor jeg kan tilføre mest, og at utfallet kan bli veldig annerledes på grunn av alle de uforutsigbare faktorene som kommer i spill. Slik er det alltid, sier Kjennerud.

DNB-økonomen erkjenner at det er en snev av flaks involvert når man faktisk treffer på prognosene:

– Det er så mye usikkerhet når man gjør anslag et år frem i tid. Hvis jeg har gjort det greit på denne quizen, har jeg nok vært ganske heldig, sier han og ler.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.