Oljesmellen har så smått begynt å svi for deler av norsk økonomi, men dette er som en liten krusning å regne mot hva som er situasjonen i Venezuela.

Økonomien i landet har vært anstrengt lenge, men etter at oljeprisen halverte seg har det gått fra ille til verst for landet som sies å ha verdens største oljereserver og verdens laveste bensinpriser.

Der er økonomien nå i fullstendig oppløsning (krever innlogging), samtidig som det råder politisk kaos, med en stadig mer diktatorisk president Nicolás Maduro i det søramerikanske landet med over 30 millioner innbyggere.

Siden tidligere president Hugo Chavez døde av kreft i mars 2013 har det meste gått utforbakke i Venezuela. At USA har innført sanksjoner mot landet har selvfølgelig ikke hjulpet, men heller ikke et stort lån fra Iran eller kinesisk nødhjelp (krever innlogging) har klart å bedre forholdene i det skakkjørte landet.

Helsekollaps

Nå kommer det snarere rapporter om at tilstanden er verre enn de fleste aner.

Den ideelle organisasjonen International Crisis Group – ICG, advarer i en fersk rapport om både underernæring og kollaps i helsevesenet i Venezuela og at landets konkurs kan være et faktum i 2016.

Det meldes ifølge ICG om stor mangel på basisvarer som mel, sukker og toalettpapir i Venezuela.

Ifølge ICG har realinntektene i landet stupt blant annet på grunn av en prisstigning ute av kontroll. Allerede i januar i år informerte president Maduro om at inflasjonen i Venezuela var 64 prosent, men eksperter tror årlig inflasjon i landet nå kan ha passert 100 prosent. Men ingen vet med sikkerhet fordi landet har sluttet å offentliggjøre en rekke nøkkeltall, blant annet for utviklingen i bruttonasjonalproduktet.

 

Les også:  - Mørke skyer hoper seg opp i verdensøkonomien

 

OPEC vil ikke kutte i oljeproduksjonen
 

Maduro tordner mot USA etter sanksjoner  

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.