Det fremgår av en fersk tiltale fra statsadvokaten i Oslo. Skattemyndighetene og Oslo-politiet har de siste årene etterforsket de to kontorrekvisita-arvingene Fredrik Kristian Lindegaard (55) og Ole Lindegaard (48) fra Ski for omfattende skatte- og avgiftskriminalitet.

Nå foreligger en tiltale på 19 sider mot tilsammen fem personer, deriblant de to brødrene. Fredrik Kristian Lindegaard er tiltalt for å ha begått grov økonomisk utroskap mot familiens børsnoterte kontorrekvisitaselskap Linde-Group for over 60 millioner kroner fra 2001 til og med 2008. Tilsammen er han tiltalt for å ha tappet selskaper for vel 67 millioner.

 

- Han erkjenner ikke straffskyld etter tiltalen. Min klient er ganske så kritisk til politiets saksbehandling. Det er nå over syv år siden ransakingen, og det er vårt inntrykk at politiet har gjort fint lite i saken og baserer seg på materialet de har mottatt fra skattemyndighetene, sier forsvarer Vegard Aaløkken til DN.no.

- En stor og alvorlig sak

- Dette har vært en stor og alvorlig sak som Skattekrim hos Skatt Øst har jobbet med siden 2009. Skattekrim har hatt kontroll i et tyvetall selskaper i denne saken, og det er nå tatt ut en svært omfattende tiltale som reflekterer sakens omfang, sier skattekrimsjef Jan-Egil Kristiansen.

DN har ikke fått svar fra politiadvokat Svein Olav Kristiansen, som er aktor i saken. Lindegaard ønsker selv ikke å kommentere tiltalen. 55-åringen er også tiltalt for grove momsbedragerier for 6,6 millioner, grovt skattesvik på over 10,5 millioner, blant annet ved hjelp av uriktige fakturaer, og for kreditorsvik. Ifølge tiltalen mener påtalemyndigheten at Fredrik Kristian Lindegaard både har brutt regnskapsloven og bokføringsloven i Linde-Group sammen med Trond Kaarem.

De to var begge daglige ledere i Linde-Group, som ble tatt av børs sommeren 2004. Linde-Group gikk konkurs som følge av et skatte- og avgiftskrav på 13,7 millioner i juli 2010.

Trond Kaarem har bakgrunn fra blant annet restaurantvirksomhet i Oslo og ble sent på ‘90-tallet ilagt to års konkurskarantene. Kaarem driver i dag selskaper innen regnskapsbransjen og er tiltalt for medvirkning til grovt momsbedrageri for 1,74 millioner og medvirkning til grovt skattesvik på 2,9 millioner.

- Ikke gjort noe galt

- Jeg har ikke gjort noe galt, så det skal bli godt å bli ferdig med det. Jeg var bare ansatt i Linde-Group og regner med å bli frikjent, sier Trond Kaarem.

 

En hundre sider lang granskningsrapport av driften i Linde-Group fra 1999-2004 avdekket en omfattende sammenblanding av økonomien til Lindegaard-familien og det børsnoterte selskapet. Granskningen ble ferdigstilt høsten 2006, og DN skrev den gang at Linde-Group leide en eksklusiv Princess 56-båt, kjøpte en Princess 65 og travhesten Windsong’s Legacy for 200.000 dollar. I tillegg ble det gjennomført eiendoms- og aksjetransaksjoner og lånt ut millioner fra Linde-Group som påførte selskapet betydelige tap på rundt 80 millioner kroner.

Fredrik Kristian Lindegaards bror Ole Lindegaard var markedssjef i Linde-Group. Han er nå tiltalt for grovt skattesvik på 200.000 kroner, medvirkning til kreditorsvik etter at et eiendomsselskapet gikk konkurs med 3,3 millioner i krav fra kreditorene og medvirkning til brudd på bokføringsloven

- Det er en omfattende sak hvor min klient er tiltalt i en brøkdel av det totale antallet tiltaleposter. Jeg har enda ikke fått drøftet dette med han og har derfor ingen ytterligere kommentarer på nåværende tidspunkt, sier Ole Lindegaards forsvarer Olle Nohlin.

Vitnet i båtsertifikatsaken

Både Trond Kaarem og Ole Lindegaard vitnet i den såkalte båtsertifikatsaken mot Kjell Inge Røkke våren 2005. I retten kom det frem at de to satt vegg i vegg med den bedrageridømte finansakrobaten Christer Tromsdal på Aker Brygge.

Les også: Røkke lurte alle

Fredrik Kristian Lindegaards kone og en 45-årig mann fra Østlandet er også med i den omfattende tiltalen. 45-åringen tiltales for medvirkning til grovt momsbedrageri og grovt skattesvik og brudd på bokføringsloven. Mannens forsvarer vil ikke kommentere saken.

Lindegaards kone er tiltalt for medvirkning til brudd på bokføringsloven og grov utroskap for over en million kroner fra et eiendomsselskap. Pengene skal ifølge tiltalen ha blitt benyttet til varekjøp til familiens tidligere hjem på Bygdøy i Oslo.

- På nåværende tidspunkt ønsker jeg ikke å kommentere tiltalen, sier forsvareren hennes, Per Zimmer.

Ifølge tiltalen vil det bli lagt ned påstand om inndragning og krav om erstatning til Linde-Group, eiendomsselskapet Nordbyveien 23 og til Skatt Øst. Fire av de tiltalte risikerer også rettighetstap, det vil si at de mister retten til å ha ledende roller i selskaper eller å stifte selskaper.

 

LES OGSÅ OM:

XXL-brødrene skiller lag dnPlus (+)

Fastlegers kamp for flere pasienter: - Kan se ut som om de bruker sykemeldinger som et lokkemiddel dnPlus (+)

Fullt opprør blant sinte professorer: – Ansatte føler de er blitt utsatt for et kupp dnPlus (+)

Oppblåste timer i advokatbransjen: 129 advokater tok for høyt salær dnPlus (+)

Søkte jobben som visesentralbanksjef: – Presset på for at jeg skulle trekke søknaden dnPlus (+)

 

Hørt denne?

Finansredaksjonen diskuterer mediekrise, Facebook, Skam og en "John Fredriksen spesial" i ukens podkast.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

- DNtv følger Sunniva Dring (35) hele veien til Norseman. Se første av totalt fire episoder her:

 
Episode 1: Sunniva på vei mot Norseman
Sunniva (35) har et helt spesielt mål når hun skal delta i Norseman for første gang
02:05
Publisert: