- Syria opplever selvsagt en veldig alvorlig humanitær krise. Men Syria er også veldig alvorlig fordi vi er reelt bekymret for at konflikten sprer seg over grensen til naboland og undergraver skjøre kompromisser der. Da blir dette enda mer en regional konflikt, sier Eide til NTB.

Onsdag reiste han til Jordan. Der skal han både ta den humanitære situasjonen nærmere i øyesyn og samtidig diskutere den politiske situasjonen og faren for at borgerkrigen sprer seg, med lokale myndigheter.

Libanon har forsøkt å holde seg nøytral i Syria-konflikten, men har likevel opplevd regulære kamper som et direkte resultat av borgerkrigen i nabolandet. Landet er nemlig splittet mellom ulike folkegrupper langs mange av de samme aksene som Syria.

Dessuten har den libanesiske Hizbollah-bevegelsen gått direkte inn i borgerkrigen i Syria på regimets side.

Prekær situasjon
Både Libanon og Jordan har tatt imot over en halv million syriske flyktninger fra Syria. Torsdag er det verdens flyktningdag, og Eide benytter muligheten i Jordan til å besøke flyktningleirer sammen med FNs høykommissær for flyktninger, António Guterres.

- Borgerkrigen i Syria har ført til en skarp økning i antallet fordrevne i verden i dag, og hver eneste dag drives ytterligere tusenvis av syrere på flukt fra sine hjem, sier generalsekretær Toril Brekke i Flyktninghjelpen.

Onsdag ble det klart at Utenriksdepartementet gir ytterligere 50 millioner kroner i humanitær hjelp til flyktninger som rømmer fra Syria.

Sist uke ba Libanon, FN og hjelpeorganisasjoner om 1,7 milliarder dollar, knappe 10 milliarder kroner, i støtte for å ta imot flyktninger som strømmer ut av Syria.

Norge gir 150 millioner til denne appellen, og ifølge UD er 50 av disse millionene «nye» penger.

G8-splittelse
Stormaktene kom under sitt G8-toppmøte i Nord-Irland tilsynelatende ikke noe nærmere en internasjonal enighet om Syria-konflikten. Russland holder fortsatt på sin støtte til Assad-regimet, mens vestlige land åpner for å gi våpenstøtte til opprørerne.

Men Eide peker på ett lite lysglimt, nemlig at USA og Russland fortsatt snakker om å få til en fredskonferanse om Syria.

- Det har en egenverdi at de snakker om dette, selv om de fleste realistiske mennesker skjønner at en slik konferanse ikke løser problemet, sier han.

Eide mener det er viktig at stormaktene til tross for splittelsen i FNs sikkerhetsråd, er enige på noen klart avgrensede områder.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.